Vin och cancerrisk

31 januari 2025 Nutrients, Medical News Today
28 mars 2025

Detta är en genomgång av studier som analyserat vin och cancerrisk.
Rekommendationen från hälsoexperter är att minimera alkoholintaget och att det egentligen inte finns någon mängd alkohol som gynnar vår hälsa.

I denna metaanalys från 31 januari 2025 fann man inget samband mellan konsumtion av vin och övergripande cancerrisk, oavsett vintyp.

Alkoholkonsumtion kan öka risken för vissa typer av cancer, där mängd och frekvens påverkar risken.

Det finns forskning med vissa bevis för att rött vin kan minska risken för cancer.

En metaanalys publicerade i Nutrients försökte jämföra de potentiella effekterna av vitt och rött vin på cancerrisken.

I sin analys av 42 studier fann forskarna att rött eller vitt vin inte var associerat med en övergripande cancerrisk.

Men när de bara tittade på studier på vissa grupper fann de att konsumtion av vitt vin var associerat med en ökad risk för cancer.

Konsumtion av vitt vin var också associerad med en ökad risk för cancer hos kvinnor och en ökad risk för hudcancer.

Hur påverkar vitt vin och rött vin cancerrisken?

I den aktuella metaanalysen försökte forskare från Brown University School of Public Health, Brown University Warren Alpert Medical School och Harvard Medical School jämföra konsumtion av rött och vitt vin och hur respektive vinsort påverkar både den övergripande cancerrisken och organspecifik cancerrisk.

Totalt ingick 22 så kallade fall-kontrollstudier och 20 kohortstudier i den slutliga metaanalysen. Man genomförde analyser av undergrupper där man tittade på vintyp och cancertyp när det fanns fler än tre studier om en specifik cancertyp.

De undersökte flera organspecifika cancerformer, inklusive prostatacancer, bröstcancer, hud- och lungcancer.

De genomförde också analyser där bara kohortstudierna (man gör studie på en specifik grupp människor, ex de som är födda en viss tidsperiod, eller personer som jobbar inom en viss bransch etc) ingick eftersom dessa har mindre risk för bias (partiskhet).

37 av studierna hade undersökt organspecifik cancer och konsumtion av rött och vitt vin, medan fem bara hade inkluderat rött vin.

När forskarna jämförde det högsta med det lägsta vinintaget fann de inget samband mellan vinintag och cancerrisk. De observerade inte heller någon skillnad i hur rött vin eller vitt vin påverkade cancerrisken.

Studieförfattaren Eunyoung Cho, ScD, docent i epidemiologi och dermatologi vid Brown School of Public Health, förklarar:

”Även om det är välkänt att alkoholkonsumtion (inklusive vin) ökar risken för cancer, anser många människor att rött vin är ett hälsosammare alternativ på grund av dess högre halter av antioxidanter jämfört med vitt vin. Det har dock gjorts få storskaliga studier som direkt jämför rött vin med vitt vin när det gäller cancerrisk, vilket var anledningen till att vi bestämde oss för att genomföra denna metaanalys. Huvudbudskapet är att det inte finns några säkra alkoholhaltiga drycker när det gäller att förebygga cancer.”

Titta på detaljerna: Vitt vin kan ibland vara sämre

När man bara tittade på kohortstudier, observerade forskarna att vitt vin var associerat med en ökad risk för cancer, medan rött vin fortfarande saknade detta samband.

Det verkade inte finnas någon skillnad i cancerrisk för rött och vitt vin hos män. Men hos kvinnor var vitt vin associerat med en ökad risk för cancer.

Därefter undersökte forskarna dos-responssambandet (om mängden vin ökade risken), inklusive tre kohort- och 12 fall-kontrollstudier.

Forskare observerade att varje ytterligare 10 gram uppskattad alkohol (etanol) från rött vin, eller ungefär ett glas, som konsumerades på en dag ”var förknippad med en 5% ökning av den totala cancerrisken.”

Men när man bara tittade på kohortstudierna kvarstod inte detta samband och man fann inget signifikant dos-responssamband för vitt vin.

När man tittade på specifika cancerformer, observerade forskare att vitt vin var associerat med 22% ökad risk för hudcancer. Man fann inget samband mellan hudcancer och rött vin.

Hudcancer var den enda organspecifika cancern som visade en signifikant skillnad i associerad cancerrisk när man jämförde rött vin med vitt vin.

Både rött och vitt vin var associerade med en ökad risk för bröstcancer, men det fanns ingen signifikant skillnad mellan vinerna.

Hur tillförlitliga är dessa fynd om risken för vin och cancerrisk?

Denna metaanalys har vissa begränsningar. Studierna var observationsbaserade, så fynden kan inte visa på ett orsakssamband.

  • Studierna använde självrapporterade frågeformulär för matfrekvens, och inte alla studier använde validerade frågeformulär för detta. Detta kan ha lett till felklassificering och en minimering av fynden.
  • Forskare erkänner att brister gällande minnet (man kommer ihåg fel eller uppskattar inte korrekt) kan vara mer sannolikt förekommande i fall-kontrollstudier än i kohortstudier, men de tittade också på resultaten och undersökte endast kohortstudierna.
  • Författarna använde endast två databaser för att göra sin litteratursökning. Det kan också ha förekommit potentiella begränsningar hur patienterna inkluderades och exkluderades i studierna mm.
  • Forskarna erkänner att den observerade ökningen av risken för hudcancer hos personer som dricker vitt vin kan vara relaterad till olika demografiska faktorer och livsstilsfaktorer mellan personer som dricker vitt vin och rödvin.
  • Studierna som ingick tog dock hänsyn till andra riskfaktorer för hudcancer, så forskarna säger att resultaten sannolikt återspeglar den verkliga effekten av vitt vin på risken för hudcancer.

Hur kan alkoholkonsumtion kopplas till hudcancer?

En möjlighet är att högre alkoholkonsumtion kan vara kopplad till högriskbeteenden, såsom att sola, både utomhus och i solarie, eller otillräcklig användning av solskyddsmedel. Men det är fortfarande oklart varför vitt vin verkar vara nyckelfaktorn.

Författarna noterar att en komponent i rött vin är resveratrol och att vissa bevis stöder dess anticanceregenskaper. Dessutom har rött vin högre nivåer av resveratrol än vitt vin.

Denna metaanalys visade dock inte att rött vin minskade cancerrisken.

Sammantaget tyder resultaten på att rött vin kanske inte är ett bättre val jämfört med vitt vin när det gäller cancerrisk.

Nutrients

Medical News Today

I Biblioteket finns alla studier samlade efter kategori

Prenumerera på nyhetsbrevet för att få 1 minuters korta sammanfattningar av medicinska studier

greatlife

Testmottagningen

Previous Story

Aspartam förvärrar ateroskleros

Next Story

Bästa kosten för ett friskt åldrande

Latest from Övrigt

Aspartam förvärrar ateroskleros

Denna studie publicerad i Cell Metabolism undersökte effekten av aspartam hos möss och fann bevis för att aspartam förvärrar ateroskleros vilket kan bidra till en ökad risk för kardiovaskulär sjukdom och man beskriver hur det går till.…

Livsmedel när du tar antibiotika

Antibiotika kan orsaka biverkningar, som buksmärtor och aptitlöshet. Att äta vissa livsmedel när du tar antibiotika kan minska risken för att drabbas av dessa biverkningar.…

Ökad medellivslängd bromsar in

Ökad medellivslängd bromsar in! Efter årtionden av stadiga förbättringar av förväntad livslängd i Europa började medellivslängden att sakta in från 2011, långt före covid-19-pandemin, av skäl som fortfarande är omtvistade.…

2 faktorer påverkar åldrandet mest

Tidigare studier ger bevis för att en mängd olika faktorer påverkar hur länge vi lever bl.a ärftlighet och miljö. Denna studien konstaterar att 2 faktorer påverkar åldrandet mest - rökning och socioekonomiskt status.…