- Fibrer är en viktig del av en balanserad kost och är nödvändiga för en god tarmhälsa, det förhindrar förstoppning och hjälper människor att hantera sin vikt.
- Men mindre än 10% har tillräckligt med fibrer i kosten.
- En ny studie tyder på att om man äter mycket fiberrika livsmedel, som grönsaker, fullkorn, frukt och nötter, så kan det leda till ännu fler hälsofördelar, bl.a att tarmbakterier kan bekämpa tjocktarmscancer.
Forskningen fann att två biprodukter som bildas när tarmbakterier bryter ned fiber kan påverka generna, vilket minskar risken för cancer.
Kostfiber är den del av vegetabilisk mat som våra enzymer inte kan smälta, men våra bakterier i mikrobiotan kan. Fiber är en viktig del av en hälsosam kost, som hjälper till att förhindra förstoppning, hålla magen frisk och bibehålla en hälsosam vikt.
Denna studien undersökte amerikaner och få amerikaner (och det gäller majoriteten av de som äter den västerländska kosten) äter tillräckligt med fibrer, och undersökningar tyder på att så få som 1 av 20 personer uppfyller det tillräckliga intaget av 14 g fiber per 1 000 kcal varje dag.
En ny studie har konstaterat att du bör ha mycket fiber i din mat. Forskare fann att när tarmbakterier bryter ner växtfibrer producerar de två föreningar som påverkar gener för att förhindra tillväxt av cancer.
Studien är publicerad i Nature Metabolism.
Tarmbakterier omvandlar fibrer till anti-cancerföreningar
Tarmmikrobiotan består av många miljarder bakterier och andra mikroorganismer som hjälper oss att smälta maten vi äter. Även om människor inte kan smälta växtfibrer, bryter våra tarmbakterier ner det till molekyler som vi sedan kan använda.
En typ av molekyl som dessa mikrober producerar från fiber är kortkedjiga fettsyror (SCFA – short-chain fatty acids). Kortkedjiga fettsyror är avgörande för att modulera immunsvar och kan hjälpa till att förhindra bildandet av tumörer i tarmen.
I den här studien undersökte forskarna effekterna av två SCFA, propionat och butyrat, som produceras av tarmbakterier, på friska celler och tjocktarmscancerceller. Tidigare studier har antytt att propionat kan dämpa aptiten och minska kolesterol, och att butyrat kan hjälpa till att reglera inflammation och immunsvar och skydda mot kolorektal cancer.
Fettsyror förändrar hur gener fungerar
Forskarna fann att både propionat och butyrat förändrade genuttrycket i flera isolerade mänskliga celltyper: friska celler och behandlade tjocktarmscancerceller. Liknande effekter sågs i celler i tarmarna hos levande möss.
Viktigt är att dessa epigenetiska förändringar inträffade i gener som reglerar differentieringen och multiplikationen av celler, såväl som gener som kontrollerar programmerad celldöd, eller apoptos. Alla dessa processer är viktiga för att kontrollera eller störa den snabba celltillväxt och -proliferation som är karakteristisk för cancer.
Ett av de mest intressanta fynden var hur butyrat fungerar i cancerceller – det blockerar enzymer som kallas HDAC (histondeacetylas), vilket leder till förändringar i DNA-paketeringen vilket kan bromsa cancercelltillväxt eller till och med leda till cancercellers död.
Fler skäl att öka fiberintaget – tarmbakterier kan bekämpa tjocktarmscancer
I USA äter vuxna i genomsnitt cirka 17 g fiber per dag, vilket är mindre än 50% av den mängd som män behöver och knappt 70% av kvinnors behov. I Storbritannien är det genomsnittliga fiberintaget cirka 60% av de dagliga 30 g som rekommenderas av British Dietetic Association.
För att öka fiberintaget är det viktigt att inkludera ett brett utbud av växter i din kost och även äta skalet för där finns en stor mängd kostfiber. Bra källor till växtfiber inkluderar:
- frukter, såsom avokado, äpplen, päron och hallon
- nötter och frön
- grönsaker, särskilt baljväxter, potatis, sötpotatis, broccoli och squash
- fullkornsmat, såsom bulgurvete och brunt ris
Att äta tillräckligt med fibrer ökar produktionen av SCFA i tarmen, vilket kan hjälpa till att förebygga kolorektal cancer genom att stödja sund genreglering. Det är en tydlig påminnelse om hur nära kost och hälsa hänger ihop.
I Biblioteket finns alla studier samlade efter kategori
Prenumerera på nyhetsbrevet för att få 1 minuters korta sammanfattningar av medicinska studier