2 faktorer påverkar åldrandet mest

19 februari 2025 Nature Medicine
4 mars 2025

Tidigare studier ger bevis för att en mängd olika faktorer påverkar hur länge vi lever, inklusive biologiska faktorer, ärftlighet, kroniska sjukdomar, mental hälsa, miljöfaktorer och livsstilsbeteenden som kost och träning. Denna studien konstaterar att 2 faktorer påverkar åldrandet mest – rökning och socioekonomiskt status.

Forskare har länge försökt knäcka koden för åldrande för att hjälpa människor att leva ett längre och hälsosammare liv. Nu ger en ny studie som publicerats i Nature Medicine fler bevis på hur livsstils- och miljöfaktorer påverkar hur vi åldras, inklusive rökstatus, fysisk aktivitet och levnadsförhållanden.

Vilka faktorer påverkar åldrandet mest?

Forskarna analyserade data från närmare en halv miljon personer i den brittiska biobanken för att fastställa effekten av 164 olika livsstils- och miljöfaktorer på åldrande, åldersrelaterade sjukdomar och för tidig död.

Man har länge dragit slutsatsen utifrån genetiska studier att åldrande och livslängd måste vara mer miljömässigt styrd än genetiskt.

Under studien använde forskare en unik åldrandemodell som kallas en ”åldersklocka” för att hjälpa till att avgöra vilka miljöfaktorer som påverkade åldrandet mest.

En ”åldersklocka” uppskattar en persons biologiska ålder baserat på molekylära markörer i kroppen, snarare än bara deras kronologiska ålder (hur många år de har levt). Ungefär som ett tidtagarur som mäter hur din kropp åldras inombords, och inte bara räkna år.

2 faktorer påverkar åldrandet mest – rökning och socioekonomisk status

i studien identifierades 25 livsstils- och miljöfaktorer, varav 23 bedömdes vara påverkningsbara, som var associerade med ökad dödlighet och åldrande, men också biomarkörer kopplade till åldrande och andra riskfaktorer för sjukdomar (fetma, högt blodtryck och dyslipidemi).

Man fann att rökning, socioekonomisk status, fysisk aktivitet och levnadsförhållanden var de faktorer som hade störst inverkan på dödlighet och biologiskt åldrande. Enbart rökning kunde kopplas till 21 sjukdomar och socioekonomiska faktorer och ökad trötthet till 19 sjukdomar.

Miljöfaktorer påverkar lung-, hjärta- och leversjukdomar mer

När man tittade på risken för att dö så tillskrev forskarna miljöfaktorer till 17% risk och ärftlighet till mindre än 2% för att drabbas av en svår sjukdom.

Men vissa sjukdomar, som demens, bröstcancer, prostatacancer och kolorektal cancer, visade sig i lite större utsträckning vara påverkade av generna (10–26%) än av miljöfaktorer, medan sjukdomar som cerebrovaskulära sjukdomar, ischemisk hjärtsjukdom, KOL, reumatoid artit, lever- och njursjukdom, mest påverkades av ålder, kön och miljöfaktorer (5.5–49%).

Detta visar att vår miljö och vår livsstil är nästan 10 gånger viktigare som förklaringsmodell för risken att dö än genetiska anlag för sjukdomar som dödsorsak. Det betyder att vi har möjlighet att förebygga för sjukdomar och död genom att förbättra våra miljömässiga och ekonomiska förutsättningar.

Nature Medicine

I Biblioteket finns alla studier samlade efter kategori

Prenumerera på nyhetsbrevet för att få 1 minuters korta sammanfattningar av medicinska studier

greatlife

Testmottagningen

Previous Story

Rött kött och typ 2-diabetes

Next Story

Ökad medellivslängd bromsar in

Latest from Övrigt

Bakteriofager, svampar och tarmhälsa

Bakteriofager, svampar och tarmhälsa. Forskning om tarmmikrobiotan har huvudsakligen fokuserat på bakterier, men bakteriofager (ett virus som angriper bakterier) och svampar spelar också avgörande roller, med betydande inverkan på hälsa och sjukdom…

Vin och cancerrisk

Detta är en genomgång av studier som analyserat vin och cancerrisk. I denna metaanalys från 31 januari 2025 fann man inget samband mellan konsumtion av vin och övergripande cancerrisk, oavsett vintyp. Men...…

Aspartam förvärrar ateroskleros

Denna studie publicerad i Cell Metabolism undersökte effekten av aspartam hos möss och fann bevis för att aspartam förvärrar ateroskleros vilket kan bidra till en ökad risk för kardiovaskulär sjukdom och man beskriver hur det går till.…

Livsmedel när du tar antibiotika

Antibiotika kan orsaka biverkningar, som buksmärtor och aptitlöshet. Att äta vissa livsmedel när du tar antibiotika kan minska risken för att drabbas av dessa biverkningar.…