Koppling mellan rökning och Alzheimers sjukdom

2 oktober 2020 Journal of the American Medical Association
29 november 2020

Abstrakt

Av betydelse

Cigarettrökning har kopplats till risk för neurodegenerativa sjukdomar, såsom Alzheimers sjukdom. Sambandet mellan rökning och förändring av biomarkörer i mänsklig ryggmärgsvätska är inte helt förklarad.

Utförande och deltagare 

I denna studie av 191 vuxna män undersöktes biomarkörer i ryggmärgsvätska hos rökare och icke-rökare. Deltagare som inte rökte och som inte hade någon missbruks- eller beroendehistorik ingick i den rökfria gruppen. Den aktiva rökgruppen inkluderade personer som under ett år rökte minst 10 cigaretter per dag.

Mätning

Man mätte nivåer av följande biomarkörer i ryggmärgsvätska – β-amyloid 42 (Aβ42 – specifik för Alzheimers), TNFα, BDNF, SOD och NOS. Sociodemografiska data och rökhistoria införskaffades.

Resultat

Av 191 deltagare var 87 (45,5%) rökare och 104 (54,4%) icke-rökare. 

Medelåldern för icke-rökare var 29,6 år och för rökare 34,4 år (P = 0,01), utbildningstiden för icke-rökare var 13,2 år och för rökare 11,9 år (P = 0.001), kroppsmassindex (BMI) för ickerökare var 24,9 och för rökare 25.9, P = 0.005). 

Vid jämförelse av biomarkörer i ryggmärgsvätska fann man att Aβ42 och TNFα var signifikant lägre hos icke-rökare, medan BDNF, SOD, NOS var högre.

Slutsatser och relevans – rökning och Alzheimers

I denna studie visades att rökning kunde kopplas till biomarkörer för Alzheimers sjukdom, vilket påvisades av bl.a högre Aβ42-nivåer och neuro-inflammation i ryggmärgsvätskan, hos rökarna.

Journal of the American Medical Association

greatlife

Testmottagningen

Previous Story

Långvarig obalans i tarmens bakterieflora är bland annat förknippad med metabolisk leversjukdom och diabetes

Next Story

Ökad intensitet vid fysisk aktivitet kan minska risken för att dö

Latest from Övrigt

Vin och cancerrisk

Detta är en genomgång av studier som analyserat vin och cancerrisk. I denna metaanalys från 31 januari 2025 fann man inget samband mellan konsumtion av vin och övergripande cancerrisk, oavsett vintyp. Men...…

Aspartam förvärrar ateroskleros

Denna studie publicerad i Cell Metabolism undersökte effekten av aspartam hos möss och fann bevis för att aspartam förvärrar ateroskleros vilket kan bidra till en ökad risk för kardiovaskulär sjukdom och man beskriver hur det går till.…

Livsmedel när du tar antibiotika

Antibiotika kan orsaka biverkningar, som buksmärtor och aptitlöshet. Att äta vissa livsmedel när du tar antibiotika kan minska risken för att drabbas av dessa biverkningar.…

Ökad medellivslängd bromsar in

Ökad medellivslängd bromsar in! Efter årtionden av stadiga förbättringar av förväntad livslängd i Europa började medellivslängden att sakta in från 2011, långt före covid-19-pandemin, av skäl som fortfarande är omtvistade.…