Livsstilsförändring kan minska risken för koloncancer

30 december 2022 Medscape, The American Journal of Gastroenterology
5 februari 2023

Livsstilsförändring när det gäller rökning, alkohol, kroppsvikt och fysisk aktivitet kan påverka risken för koloncancer, visar resultaten från en stor europeisk studie.

”Detta är ett tydligt budskap som läkare och gastroenterologer kan ge till sina patienter för att minska risken för koloncancer”, säger Edoardo Botteri, PhD, Cancer Registry of Norway, Oslo, i en artikel publicerad i The American Journal av gastroenterologi.

Tidigare studier har visat på ett samband mellan cancer i allmänhet och ohälsosamma livsstilsfaktorer. Det finns också visat på ett samband mellan viktökning och en ökad risk för kolorektalcancer, och en minskad risk vid rökstopp. Men Botteri och kollegor kunde inte hitta någon publicerad forskning om sambandet mellan andra livsstilsfaktorer och risken för kolorektalcancer, skriver de.

I studien följde de 295 865 personer från European Prospective Investigation into Cancer (EPIC) under knappt 8 år. Deltagarna var i åldern 35 till 70 år och kom från Danmark, Frankrike, Tyskland, Grekland, Italien, Nederländerna, Norge, Spanien, Sverige och Storbritannien.

Livsstilsförändring kan minska risken för koloncancer

Forskarna beräknade ett hälsosamt livsstilsindex (HLI) på basis av rökstatus, alkoholkonsumtion, BMI och fysisk aktivitet. Mediantiden mellan studiestart till enkäten för uppföljningen var 5,7 år.

Män hade mer gynnsam prognos än kvinnor.

En ökning med 1 enhet i HLI-poäng var associerat med en 3% lägre risk för kolorektalcancer.

  • När HLI-poängen räknades ihop, kopplades förbättringar från en ”ogynnsam livsstil” (0–9 poäng) till en ”gynnsam livsstil” (12–16 poäng) med en 23% lägre risk för kolorektalcancer (jämfört med ingen förändring). Likaså var en tillbakagång från en ”gynnsam livsstil” till en ”ogynnsam livsstil” kopplad med en 34% högre risk.
  • Förändringar i ökning av BMI (övervikt) visade mot ett samband för kolorektalcancer.
  • Minskad alkoholkonsumtion var signifikant associerad med en minskning av risken för kolorektalcancer hos personer i åldern 55 år eller yngre.
  • Ökning av fysisk aktivitet var signifikant associerad med en lägre risk för koloncancer, särskilt hos yngre personer.

Å andra sidan var rökminskning eller rökstopp associerat med en ökning i risk för koloncancer. Denna korrelation kan vara resultatet av ”omvänt orsakssamband”, det vill säga människor kan ha slutat röka för att de upplevde tidiga symtom på koloncancer. Rökning hade endast en marginell inverkan på beräkningarna av ett hälsosamt livsstilsindex (HLI) i denna studie eftersom endast en liten del av deltagarna ändrade sin rökning.

Information om kost samlades endast in vid studiestart, så vilken påverkan förändringar av kosten hade kunde inte mätas. Forskarna justerade sin analys för kost vid studiestart, men de erkänner att inte ha beräknat kost i HLI-poängen var en begränsning av studien.

Ändå, om resultaten av denna observationsstudie bekräftas av annan forskning, kan dessa fynd hjälpa till att utforma studier för att förhindra att man drabbas av koloncancer, avslutar forskarna.

Medscape

The American Journal of Gastroenterology 

greatlife

Testmottagningen

Previous Story

Glöm modedieter, här är dieten du behöver

Next Story

3 faktorer som bidrar till viktökning

Latest from Övrigt

Är intermittent fasta bra?

Är intermittent fasta bra? Mänskligheten utvecklades under förhållanden med relativ matbrist, vilket gjorde intermittent fasta till en vanlig företeelse. De som anpassade sitt liv efter dessa förutsättningar överlevde och förde sina gener vidare genom generationerna.…

Mikrobiotan och neurologiska sjukdomar

Mikrobiotan och neurologiska sjukdomar. Åldersrelaterade neurologiska sjukdomar som ex ALS, MS och Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar befinner sig vid en "brytpunkt". Och det är här tarmmikrobiotan kommer in.…

5 riskfaktorer som förkortar ditt liv med 10 år

5 riskfaktorer som förkortar ditt liv med 10 år. Fem klassiska riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar – högt blodtryck, högt kolesterol, fetma, diabetes och rökning – kan leda till att du minskar din livslängd med mer än 10 år om du har…

Bakteriofager, svampar och tarmhälsa

Bakteriofager, svampar och tarmhälsa. Forskning om tarmmikrobiotan har huvudsakligen fokuserat på bakterier, men bakteriofager (ett virus som angriper bakterier) och svampar spelar också avgörande roller, med betydande inverkan på hälsa och sjukdom…

Vin och cancerrisk

Detta är en genomgång av studier som analyserat vin och cancerrisk. I denna metaanalys från 31 januari 2025 fann man inget samband mellan konsumtion av vin och övergripande cancerrisk, oavsett vintyp. Men...…