Snabb sänkning av LDL-kolesterol minskar incidenterna hos hjärtinfarktpatienter

24 december 2020 European Heart Journal
22 januari 2021

Abstrakt

Syfte

Studier har visat att en minskning av LDL-kolesterol minskar kardiovaskulära incidenter. Detta har dock ännu inte visats i verkliga livet. Denna svenska studie undersökte sambandet mellan LDL-C-minskning och statin-dos med prognos efter en hjärtinfarkt.

Metod och resultat

Patienter som haft hjärtinfarkt följdes upp för att observera dödlighet och större kardiovaskulära incidenter. 

Förändringar i LDL-C mättes efter hjärtinfarkt och under 6 till 10 veckors uppföljning. 

Totalt följdes 40.607 patienter under 3,78 år i median. Minskningen i LDL-C var i median 1,20 mmol / L. 

Patienter med större sänkning av LDL (1,85 mmol / L) jämfört med en mindre (0,36 mmol / L) hade lägre risk för att drabbas av incidenter: kombination av kardiovaskulär dödlighet, hjärtinfarkt och ischemisk stroke 0,77; dödlighet oavsett orsak 0,71; kardiovaskulär dödlighet 0,68; hjärtinfarkt 0,81; ischemisk stroke 0,76; hjärtsvikt ledande till sjukhusvistelse 0,73 och ny ballongsprängning av kranskärl 0,86. 

Patienter med ≥50% sänkning av LDL-C och som fick högdos statiner direkt efter hjärtinfarkten hade lägre förekomst av komplikationer jämfört med de som fick lågdos initialt.

Slutsatser – sänkning av LDL-kolesterol minskar incidenterna

En tidig och mer kraftfull sänkning av LDL-C kolesterolet genom statinbehandling i högdos efter hjärtinfarkt, kunde kopplas till en minskad risk för alla kardiovaskulära incidenter och till minskad dödlighet.
Detta stöder data från kliniska studier som föreslår att en snabbare sänkning av LDL-C efter en hjärtinfarkt ger den största fördelen.

European Heart Journal

greatlife

Testmottagningen

Previous Story

Skillnader i systoliskt blodtryck mellan armarna kan kopplas till en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom

Next Story

En drink per dag ökar risken för förmaksflimmer

Latest from Övrigt

Vin och cancerrisk

Detta är en genomgång av studier som analyserat vin och cancerrisk. I denna metaanalys från 31 januari 2025 fann man inget samband mellan konsumtion av vin och övergripande cancerrisk, oavsett vintyp. Men...…

Aspartam förvärrar ateroskleros

Denna studie publicerad i Cell Metabolism undersökte effekten av aspartam hos möss och fann bevis för att aspartam förvärrar ateroskleros vilket kan bidra till en ökad risk för kardiovaskulär sjukdom och man beskriver hur det går till.…

Livsmedel när du tar antibiotika

Antibiotika kan orsaka biverkningar, som buksmärtor och aptitlöshet. Att äta vissa livsmedel när du tar antibiotika kan minska risken för att drabbas av dessa biverkningar.…

Ökad medellivslängd bromsar in

Ökad medellivslängd bromsar in! Efter årtionden av stadiga förbättringar av förväntad livslängd i Europa började medellivslängden att sakta in från 2011, långt före covid-19-pandemin, av skäl som fortfarande är omtvistade.…