Nyhetsbrev

Skillnader i systoliskt blodtryck mellan armarna kan kopplas till en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom

21 december 2020 Hypertension
8 januari 2021

Abstrakt

Skillnader i systoliskt blodtryck mellan armarna har kopplats till ökad risk för hjärt-kärlsjukdom och för att dö. 

I denna studien gick man igenom individuella data på deltagare i meta-analyser för att;

1. Fastställa oberoende samband av skillnader i systoliskt blodtryck mellan armarna kopplat till dödlighet och kardiovaskulära incidenter; 

2. Utveckla och utvärdera prognostiska modeller som innehåller blodtrycksskillnader mellan armarna, och; 

3. Avgöra om armskillnaderna i blodtryck förblir kopplad till en ökad risk efter justering för vanliga kardiovaskulära riskpoäng. 

Man sökte efter studier som registrerade blodtryck taget i båda armarna och som redovisade resultat. 

Data slogs samman från 24 studier (53.827 deltagare). En skillnad i systoliskt blodtryck mellan armarna på 5 mmHg var kopplat till kardiovaskulär dödlighet.

Riskförhållanden för dödlighet ökade med skillnaden i blodtryck mellan armarna från ≥5 mm Hg. 

Skillnader i systoliskt blodtryck mellan armarna

En skillnad på 5 mm Hg mellan armarna kunde kopplas till en ökad risk för kardiovaskulära incidenter hos personer utan hjärt-kärlsjukdom, även efter att man justerat för aterosklerotisk (”åderförkalkning”) kardiovaskulär sjukdom. 

Resultaten i studien bekräftar att skillnader i systoliskt blodtryck mellan armarna är kopplat till en ökad risk för kardiovaskulära incidenter och till en ökad risk för dödlighet, inklusive till dödlighet i kardiovaskulär sjukdom. Blodtrycket bör mätas i båda armarna vid blodtryckskontroll. En systolisk skillnad mellan armarna på 10 mm Hg föreslås som den övre normalgränsen.

Hypertension

Länkad annons

Nyhetsbrev

Previous Story

Konsumtion av ultraprocessad mat ökar risken för att dö

Next Story

Snabb sänkning av LDL-kolesterol minskar incidenterna hos hjärtinfarktpatienter

Latest from Övrigt

Demensrisken ökar oavsett alkoholmängd

Demensrisken ökar oavsett alkoholmängd, enligt en ny studie. Och det motsäger tidigare forskning som pekat på att lätt till måttligt drickande kan skydda mot demens.…

Åldrandet sker snabbare vid 44 och 60 år

Ny forskning tyder på att vårt åldrande inte bara är en långsam pågående process, utan åldrandet sker snabbare vid 44 och 60 år. Det kan förklara varför vi drabbas av hälsoproblem i större utsträckning i dessa åldrar.…

Tarmmikrobiotan kopplad matberoende

Forskare har identifierat specifik tarmmikrobiota associerad med sårbarhet för att bli matberoende, och tarmmikrobiota som kan skydda mot detta beroende. Tarmmikrobiotan kopplad matberoende…

Bättre hjärthälsa med Selen och Q10 

Bättre hjärthälsa med Selen och Q10 och även positiva effekter på sköldkörtelhormoner och livskvalitet hos personer med otillräcklig sköldkörtelfunktion på grund av selenbrist.…

Mikrobiotan kan påverka ålder och hjärthälsa

Forskare har identifierat att mikrobiotan kan påverka ålder och hjärthälsa. Man utvecklade en mikrobiell ”signatur” och visade hur ålder och ämnesomsättning kan identifieras i mikrobiomet (tarmfloran).…