Nyhetsbrev

2 läsk per vecka kan skada hjärtat

16 maj 2024

Sammanfattning

I denna studie publicerad i The American Journal of Clinical Nutrition undersökte man data från 100 000 personer under en 30-årsperiod för att få klarhet i om läsk är skadligt för hälsan.

Resultaten visade att personer som drack sockersötade drycker mer än 2 gånger i veckan hade en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom. För dem som drack läsk dagligen var risken ännu högre.

Överdrivet sockerintag främjar kronisk inflammation, vilket belastar hjärtat och blodkärlen och är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdomar. Dessutom är tillsatt socker ”tomma kalorier”, vilket innebär att det inte ger någon näringsmässig fördel och kan leda till övervikt och fetma, vilket i sin tur är stora riskfaktorer för kronisk sjukdom. 

Även om träning kan minska nivåer av inflammation i kroppen, så höjs nivåerna av läsk, och trots att personer ägnade sig åt 150 minuters fysisk aktivitet per vecka (den rekommenderade träningskvoten) så uppvägde träningen inte läskens skadliga effekter.

Detta är ultraprocessade drycker och orsakar en obalans i tarmfloran (mikrobiotan), vilket kan leda till uppbyggnad av plack (ateroskleros) i de stora artärerna i kroppen – i hjärtats kranskärl och i dom cerebrala artärerna som försörjer hjärnan.

Bakteriesamhällena i vår tarm spelar en avgörande roll för att antingen främja eller minska risken för svåra sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdomar och cancer.

Högt sockerintag kan också leda till ökade nivåer av triglycerider, en typ av fett som cirkulerar i blodet, och detta ökar risken för hjärt-kärlsjukdom genom att det främjar till förhårdnad av artärerna. Överdrivet sockerintag kan också överbelasta levern, vilket leder till dålig metabol hälsa.

Dietläsk har visat sig ha liknande negativa effekter som vanlig läsk (men är hittills inte lika studerat) och bör också konsumeras med måtta eller helt undvikas för att bevara hälsan.

Experter rekommenderar att helt och hållet sluta dricka läsk.

Artikeln – 2 läsk per vecka kan skada hjärtat

  • Att dricka 2 läsk per vecka kan radera hälsofördelarna som uppnås genom fysisk aktivitet.
  • Överskott av socker kan leda till kronisk inflammation och fetma, vilka är riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom.
  • Experter rekommenderar att man helt avstår från läsk och istället dricker vatten, kaffe eller te. Och utan socker.

En kost med med mycket socker är kopplat till många hälsoproblem. Och nu visar ny forskning att även om du tränar så kommer det inte att bidra till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom.

Enligt en ny studie eliminerar läsk de hälsofördelar som uppnås genom fysisk aktivitet och ökar istället risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Resultaten publicerades i The American Journal of Clinical Nutrition.

Man tittade på data från 100 000 personer under en 30-årsperiod.

Resultaten visade att personer som drack sockersötade drycker mer än två gånger i veckan hade en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom trots deras fysiska aktivitet. För dem som drack läsk dagligen var risken ännu högre.

Även om personerna ägnade sig åt 150 minuters fysisk aktivitet per vecka (den rekommenderade träningskvoten) uppvägde det inte läskens skadliga effekterna.

Läsk påverkar träning och hjärthälsa

Drycker med hög sockerhalt kan motverka de gynnsamma effekterna av träning.

”Detta är ultraprocessade drycker och de orsakar förändringar (dysbios dvs obalans) i tarmfloran (mikrobiota), vilket kan leda till uppbyggnad av plack (ateroskleros) i de stora artärerna i kroppen (kranskärl, cerebrala artärer i halsen etc)”, säger Dr Hosam Hmoud, en kardiolog vid Northwell Lenox Hill Hospital, New York, och som inte var involverad i studien.

”Bakteriesamhällena i vår tarm spelar en avgörande roll för att antingen främja eller minska risken för svåra sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdomar och cancer,” sa Dr. Hmoud.

Även om träning kan minska nivåer av inflammation i kroppen, så höjs nivåerna av drycker som läsk.

”Tänk på träning som en skyddsfunktion för ditt immunförsvar. Men processade livsmedel och drycker med hög sockerhalt ökar istället nivåerna av inflammation, vilket påskyndar uppbyggnaden av arteriellt plack, men inflammationen ökar också risken för att utveckla cancer, förklarade Dr. Hmoud.

Trots de gynnsamma hälsoeffekterna som träningen ger, så klarar den inte av att stå emot de negativa effekterna och skadorna på kroppen som en diet med hög sockerhalt kan orsaka.

”Fysisk aktivitet, även om den är hjärtskyddande i sig, kan inte mildra de skadliga effekterna som läsk och andra sockersötade drycker har på hjärtat”, säger Dr. Brooke Aggarwal, biträdande professor i kardiologi, Columbia’s Vagelos College, New York, och som inte heller var inblandade i studien.

De negativa hälsoeffekterna av läsk

Läsk innehåller mycket tillsatt socker, vilket kan ha skadliga effekter på hälsan.

”Läsk är förknippat med viktökning på grund av överskott av kalorier genom sockret, karies på grund av högt sockerinnehåll vilket stimulerar bakterietillväxt, typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar”, säger Jacquelyn Davis, dietist och klinisk nutritionschef, Yale New Haven Health, Bridgeport Hospital, som inte var inblandad i studien.

Överskott av socker kan orsaka en styvhet i artärerna, vilket kan bidra till hjärt-kärlsjukdomar.

”Högt sockerintag kan leda till ökade triglycerider, en typ av fett som cirkulerar i blodet, vilket ökar risken för hjärt-kärlsjukdom genom att främja förhårdnad av artärerna. Överdrivet sockerintag kan också överbelasta levern, vilket leder till dålig metabol hälsa, säger Dr Aggarwal.

”Överdrivet sockerintag främjar också kronisk inflammation, vilket belastar hjärtat och blodkärlen och är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdomar. Dessutom är tillsatt socker ”tomma kalorier”, vilket innebär att det inte ger någon näringsmässig fördel och kan leda till övervikt och fetma, vilket i sin tur är stora riskfaktorer för kronisk sjukdom”, tillade hon.

Diet, light vs vanlig (socker) läsk

”Dietläsk har visat sig ha liknande negativa effekter som vanlig läsk och bör också konsumeras med måtta eller undvikas för att bevara hälsan”, säger Jacquelyn Davis.

Det är viktigt att notera att det finns en skillnad mellan diet/light läsk och vanlig läsk.

”Bevisen för de skadliga hälsoeffekterna av vanlig läsk är överväldigande, men bevisen för effekterna av artificiella sötningsmedel på hälsan är inte lika dokumenterade”, säger Dr Aggarwal. ”Nya studier visar samband mellan dietläsk och ökad risk för fetma, typ 2-diabetes och högt blodtryck, men sambanden är svagare än för vanlig läsk.”

”Det är inte heller känt vilka effekterna blir om människor byter från vanlig läsk till dietläsk när dom gått upp i vikt eller upplevt andra negativa hälsoeffekter,” sa Dr Aggarwal.

Kan läsk konsumeras med måtta?

Experter rekommenderar att helt och hållet sluta dricka läsk.

”Oavsett om det är diet/light eller vanlig läsk, bör du sluta med dom och istället dricka vatten” sa Dr. Hmoud.

Som en allmän kostriktlinje är det bäst att begränsa tillsatt sockerkonsumtion.

”The American Heart Association rekommenderar max 6 teskedar tillsatt socker per dag för kvinnor och 9 teskedar för män,” förklarade Dr Aggarwal.

”En burk läsk innehåller cirka 10 teskedar tillsatt socker. De flesta folkhälsomyndigheter rekommenderar att man håller sig till under 1 burk läsk per vecka.” säger Dr Brooke Aggarwal.

Hälsosammare drycker

För mycket tillsatt socker kan leda till kronisk inflammation och fetma, vilket kan öka risken för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar.

Experters råd är att undvika läsk helt och dricka och istället dricka vatten, kaffe eller te och utan tillsatt socker.

När det kommer till hälsosamma dryckesval finns det en mängd olika alternativ.

”Det bästa att dricka är vatten, vanligt eller kolsyrat, och smaksatt med fruktskivor om det behövs”, säger Dr Aggarwal. ”Kaffe eller te utan tillsatt socker är också bra. Smoothies gjorda på äkta frukt är också ett utmärkt val.”

Medical News Today

The American Journal of Clinical Nutrition

I Biblioteket finns alla studier samlade efter kategori

Prenumerera på nyhetsbrevet för att få 1 minuters sammanfattningar som text eller video.

Länkad annons

Nyhetsbrev

Previous Story

Hälsosam livsstil kan bromsa effekterna av livsförkortande gener

Next Story

Kolorektal cancer ökar hos unga

Latest from Kost

För mycket protein är dåligt för hjärtat

En studie från Nature Metabolism rapporterar att för mycket protein är dåligt för hjärtat. Om det totala dagliga kaloriintaget består av mer än 22% protein så kan det öka risken för åderförkalkning.…

Emulgeringsmedel och cancerrisk

Emulgeringsmedel är bland de mest använda tillsatserna i livsmedel. En stor studie visade på ett samband mellan konsumtion av vissa emulgeringsmedel och en ökad risk för vissa cancerformer, särskilt bröst- och prostatacancer.…

Fermenterad mat kan förbättra mental hälsa

Fermenterad mat kan förbättra mental hälsa genom mikrobiotans tarm-hjärn axel, enligt en reviewartikel. Förbindelsen mellan tarm och hjärna är kopplad till många hjärnfunktioner som minne, kognition, ångest, depression och allmän hälsa.…

Proteinintag kopplat till hälsosamt åldrande

Enligt en ny studie utvecklade kvinnor som åt mer växtbaserat protein i medelåldern, färre kroniska sjukdomar och var generellt friskare när de blev äldre. Bland annat såg man att dessa kvinnor hade lägre nivåer av LDL-kolesterol, blodtryck och insulinkänslighet.…