Nyhetsbrev

WHO – undvik sötningsmedel för viktkontroll

15 maj 2023 WHO
12 juni 2023

Världshälsoorganisationen (WHO) har släppt en ny guideline om sötningsmedel som inte innehåller socker (NSS – non-sugar sweeteners), som rekommenderar att man inte använder sockerfria sötningsmedel för att kontrollera kroppsvikten eller minska risken för icke-smittsamma sjukdomar (NCD – non-communicable diseases – innefattar hjärtsjukdomar, stroke, cancer, diabetes och kroniska lungsjukdomar).

Rekommendationen är baserad på resultaten av en systematisk genomgång av tillgängliga bevis som tyder på att användningen av sockerfria sötningsmedel inte ger någon långsiktig fördel för att minska kroppsfettet hos vuxna eller barn. Resultaten av granskningen tyder också på att det kan finnas potentiella biverkningar från långvarig användning av sockerfria sötningsmedel, såsom ökad risk för typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och dödlighet hos vuxna.

”Att ersätta fritt socker med sockerfria sötningsmedel hjälper inte för viktkontroll på lång sikt. Människor måste överväga andra sätt att minska intaget av fritt socker, som att konsumera mat med naturligt förekommande sockerarter, som frukt, eller osötad mat och dryck”, säger Francesco Branca, WHO:s direktör för nutrition och livsmedelssäkerhet. ”Sockerfria sötningsmedel är inte viktiga kostfaktorer och har inget näringsvärde. Människor bör minska kostens sötma helt och hållet, med början tidigt i livet, för att förbättra sin hälsa.”

Rekommendationen gäller för alla människor utom individer med redan existerande diabetes och inkluderar alla syntetiska och naturligt förekommande eller modifierade icke-närande sötningsmedel som inte klassificeras som sockerarter som finns i tillverkade livsmedel och drycker, eller som säljs till konsumenter för att adderas till livsmedel och drycker. Vanliga sockerfria sötningsmedel inkluderar acesulfam K, aspartam, advantame, cyklamater, neotame, sackarin, sukralos, stevia och steviaderivat.

Rekommendationen gäller inte för personlig vård och hygienprodukter som innehåller sockerfria sötningsmedel, såsom tandkräm, hudkräm och mediciner, eller för lågkalorisocker och sockeralkoholer (polyoler), som är sockerarter eller sockerderivat som innehåller kalorier och därför inte anses vara sockerfria sötningsmedel.

Eftersom kopplingen som observerats mellan sockerfria sötningsmedel och sjukdom kan ha påverkats av studiedeltagares status när påbörjade mätningen och deras komplicerade mönster för användning av sockerfria sötningsmedel, har rekommendationen bedömts som villkorad, enligt WHO:s processer för att ta fram riktlinjer. Detta signalerar att politiska beslut baserade på denna rekommendation kan kräva en saklig diskussion för kontexten i vissa länder, kopplat till exempelvis omfattningen av konsumtion i olika åldersgrupper.

WHO:s riktlinjer gällande sockerfria sötningsmedel är en del av en svit av befintliga och kommande riktlinjer för hälsosam kost som syftar till att etablera livslånga hälsosamma matvanor, förbättra kostkvaliteten och minska risken för icke-smittsamma sjukdomar över hela världen.

WHO

I Biblioteket finns alla studier samlade efter kategori.

Länkad annons

Nyhetsbrev

Previous Story

Sukralos skadar DNA, kopplat till läckande tarm

Next Story

Fetma är en risk – även för personer med hälsosamma vanor

Latest from Övervikt

Barn ärver sina föräldrars fetma

Oddset för barn att ha fetma i medelåldern är sex gånger högre om båda föräldrarna hade fetma när de var i medelåldern. Resultaten är hämtade från Tromsö-studien som är en pågående norsk befolkningsbaserad hälsostudie.…

Bättre tarmhälsa kan leda till viktminskning

Injicerbara läkemedel för viktminskning som Wegovy, Saxenda och Zepbound har fått mycket uppmärksamhet på sistone. Men ett alternativ till att medicinera för viktnedgång kan vara att förbättra tarmhälsan och boosta mikrobiotan.…