Nyhetsbrev

BEKRÄFTAT: Kosten en riskfaktor för kolorektal cancer

4 mars 2021 Medscape 16 februari 2021 Journal of the American Medical Association
10 mars 2021

Nu är det bekräftat: Kosten du äter påverkar risken att drabbas av kolorektal cancer.

En ”paraplygranskning” av studier och meta-analyser fann ”övertygande bevis för en koppling mellan en lägre risk för kolorektal cancer och ett högt intag av kostfiber, kalcium och yoghurt och ett lägre intag av alkohol och rött kött”.

Men mer forskning behövs för att ta titta på kopplingen mellan kolorektal cancer och andra livsmedel, inklusive mejeriprodukter, fullkorn, processat kött och specifika dietmönster, konkluderar författarna.

”Vi kan säga att de befintliga diet rekommendationerna för att förebygga kolorektal cancer bekräftas”, kommenterade huvudförfattaren till studien, Nathorn Chaiyakunapruk, PharmD, doktor, professor i farmakologi vid University of Utah College of Pharmacy, Salt Lake City.

”Det är rimligt att uppmuntra till en mer hälsosam kost, inklusive kost som är rik på frukt, grönsaker, spannmål och mejeriprodukter med låg fetthalt, och att minska rött kött och alkoholintag”, säger han till Medscape Medical News. ”Vissa av livsmedlen kanske dock ännu inte har övertygande bevis för att fullt ut stödja det påståendet”.

Andra livsstilsfaktorer, inklusive övervikt och fysisk inaktivitet, spelar också en roll för cancerrisken. Nathorn Chaiyakunapruk påpekade att deras granskning endast var inriktad på diet och att de hade bestämt sig för att bekräfta för vilka faktorer det fanns starka och övertygande bevis.

”Paraplyanalysen” av 45 meta-analyser hittade 109 kopplingar. Sammantaget var 35 av dessa (32,1%) nominellt statistiskt signifikanta, förklarade forskarna.

Övertygande bevis hittades för en ökad risk för kolorektal cancer och en hög respektive låg konsumtion av rött kött och till ett högt alkoholintag (definierat som mer än fyra drinkar per dag, jämfört med ingen drink per dag eller enstaka drinkar).

Dessutom hittades övertygande bevis för en minskad risk för kolorektal cancer kunde kopplas till ett högt intag av totalt kostfiber, kalcium och yoghurt jämfört med ett lågt intag.

Bevisen antydde en minskad risk i kopplat till flera livsstilsbeteenden, inklusive följsamhet till en Medelhavsdiet, en hälsosam kost, en pesco-vegetarisk eller semi-vegetarisk diet och intag av fullkorn, icke-fermenterad mjölk och kompletterande kalcium.

Kosten en riskfaktor för kolorektal cancer

Bevisen antydde att följsamhet till en västerländsk diet och intag av processat kött var förknippad med en ökad risk för kolorektal cancer.

Studien bekräftar att kostfaktorer spelar en stark roll för att sänka risken för kolorektal cancer.

Många tidigare studier har föreslagit en koppling mellan diet och risk för kolorektal cancer. I en studie från 2019 påvisade att bland alla cancerformer har kolorektal cancer högst andel dietrelaterade fall (38,3%). Näst högst var kopplat till cancer i munnen, svalget och struphuvudet (nästan 26% av fallen var kopplade till diet), följt av endometriecancer, post-menopausal bröstcancer och cancer i njure, mage, lever, bukspottkörtel och matstrupe.

Medscape

Journal of the American Medical Association

Länkad annons

Nyhetsbrev

Previous Story

Avvikande gångmönster tidigt tecken på Alzheimer

Next Story

Fisk och kardiovaskulär sjukdom

Latest from Kost

För mycket protein är dåligt för hjärtat

En studie från Nature Metabolism rapporterar att för mycket protein är dåligt för hjärtat. Om det totala dagliga kaloriintaget består av mer än 22% protein så kan det öka risken för åderförkalkning.…

Emulgeringsmedel och cancerrisk

Emulgeringsmedel är bland de mest använda tillsatserna i livsmedel. En stor studie visade på ett samband mellan konsumtion av vissa emulgeringsmedel och en ökad risk för vissa cancerformer, särskilt bröst- och prostatacancer.…

Fermenterad mat kan förbättra mental hälsa

Fermenterad mat kan förbättra mental hälsa genom mikrobiotans tarm-hjärn axel, enligt en reviewartikel. Förbindelsen mellan tarm och hjärna är kopplad till många hjärnfunktioner som minne, kognition, ångest, depression och allmän hälsa.…

Proteinintag kopplat till hälsosamt åldrande

Enligt en ny studie utvecklade kvinnor som åt mer växtbaserat protein i medelåldern, färre kroniska sjukdomar och var generellt friskare när de blev äldre. Bland annat såg man att dessa kvinnor hade lägre nivåer av LDL-kolesterol, blodtryck och insulinkänslighet.…