Nyhetsbrev

Högt intag av vitt bröd ökar risk för hjärt-kärlsjukdom

3 februari 2021 British Medical Journal
22 februari 2021

Abstrakt

Målsättning

Att utvärdera sambandet mellan intag av raffinerade spannmål, fullkorn och vitt ris med hjärt-kärlsjukdom, total dödlighet, blodfetter och blodtryck i den prospektiva epidemiologiska (PURE) -studien.

Deltagare

148.858 deltagare med en medianuppföljning på 9,5 år. PURE-studien i 21 länder.

Utformning

Landsspecifika validerade frågeformulär användes för att bedöma intag av raffinerat spannmål*, fullkorn och vitt ris.

Huvudresultat

Sammansättning av dödlighet eller större kardiovaskulära händelser (definierad som död på grund av kardiovaskulära orsaker, icke-dödlig hjärtinfarkt, stroke eller hjärtsvikt). 

Resultat

Analyser baserades på 137.130 deltagare (efter att ha uteslutit av dem med hjärt-kärlsjukdom vid studiestart). Under uppföljningen drabbades 9,2% (n = 12,668) av deltagarna av en händelse. Den högsta kategorin av intag av raffinerat spannmål (≥350 g / dag eller cirka 7 portioner / dag) var associerad med högre risk för total dödlighet (P = 0,004), större incidenter i hjärt-kärlsjukdomar (P <0,001) och kombinationer av dessa (P <0,001) jämfört med de med lägsta intaget (<50 g / dag). Högre intag av raffinerat spannmål var associerat med högre systoliskt blodtryck. Inga signifikanta samband hittades mellan intag av fullkorn eller vitt ris och hälsoutfall.

Slutsats – vitt bröd ökar risk för hjärt-kärlsjukdom

Högt intag av raffinerat spannmål var associerat med högre risk för dödlighet och större incidenter i hjärt-kärlsjukdom.

* Raffinerat (vitt) mjöl, inklusive vitt bröd, pasta / nudlar, frukostflingor, kex och bageriprodukter / desserter som innehåller raffinerat spannmål. Paketerad frukost av majs ingick också i denna grupp.

British Medical Journal

Länkad annons

Nyhetsbrev

Previous Story

Keto vs växtbaserad kost: Stämmer kolhydrat – insulinmodellen?

Next Story

Fysisk aktivitet, övervikt och hjärt-kärlsjukdom

Latest from Kost

För mycket protein är dåligt för hjärtat

En studie från Nature Metabolism rapporterar att för mycket protein är dåligt för hjärtat. Om det totala dagliga kaloriintaget består av mer än 22% protein så kan det öka risken för åderförkalkning.…

Emulgeringsmedel och cancerrisk

Emulgeringsmedel är bland de mest använda tillsatserna i livsmedel. En stor studie visade på ett samband mellan konsumtion av vissa emulgeringsmedel och en ökad risk för vissa cancerformer, särskilt bröst- och prostatacancer.…

Fermenterad mat kan förbättra mental hälsa

Fermenterad mat kan förbättra mental hälsa genom mikrobiotans tarm-hjärn axel, enligt en reviewartikel. Förbindelsen mellan tarm och hjärna är kopplad till många hjärnfunktioner som minne, kognition, ångest, depression och allmän hälsa.…

Proteinintag kopplat till hälsosamt åldrande

Enligt en ny studie utvecklade kvinnor som åt mer växtbaserat protein i medelåldern, färre kroniska sjukdomar och var generellt friskare när de blev äldre. Bland annat såg man att dessa kvinnor hade lägre nivåer av LDL-kolesterol, blodtryck och insulinkänslighet.…

Vilka är de nyttigaste grönsakerna?

Att äta grönsaker varje dag är viktigt för hälsan då du får i dig viktiga vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer. Forskning har visat att de som äter grönsaker dagligen minskar risken för att drabbas av cancer och hjärtsjukdomar. Här går…