Nyhetsbrev

Mikrovågsugnen frisätter miljarder nanopartiklar från plastförpackningar

4 augusti 2023 Healthnews, Environmental Science & Technology
15 augusti 2023

Vill du ha ett skikt av nanoplast i din mat? Man har i en studie upptäckt att mikrovågsugnen frisätter miljarder nanopartiklar från plasten som sedan hamnar i din mat.

Forskaren och doktoranden i civil- och miljöteknik vid University of Nebraska-Lincoln, Kazi Albab Hussain, blev nyfiken när han undersökte maten som sitt ganska nyfödda barn åt. Skulle han mikra den enligt instruktionerna? Vad fick hans barn då egentligen i sig?

Så småningom kom han att publicera sina upptäckter i tidskriften Environmental Science & Technology som ledde till ett tydligt nej. Hussain ville absolut inte servera sitt barn någon mat från plastförpackningar.

Visst, mikroplast finns bokstavligen överallt. Förmodligen även i kläderna du har på dig. Hussains studie är dock annorlunda. Det visar att när man mikrar förpackningarna så frisätts inte bara mikroplasterna, utan det frisätter också deras komponenter, de så kallade nanoplasterna – vilka är betydligt mindre än mikroplaster – och giftiga kemikalier som kallas lakvatten (vatten som passerar genom föroreningar).

Mikrovågsugnen frisätter miljarder nanopartiklar

Studien fann att vissa förpackningar frisatte 4,2 miljoner mikroplaster och 2,1 miljarder nanoplastpartiklar under TRE minuter i mikrovågsugnen.

”När vi äter vår mat så blir vi oftast informerade om, eller har en uppfattning om, matens kaloriinnehåll, sockernivåer, andra näringsämnen mm. Jag tror att det är lika viktigt att vi får information om antalet plastpartiklar som finns i vår mat.”, säger Hussain.

Mest utsläpp av kemikalier sker när en behållare eller förpackning värms i mikrovågsugnen, men forskarna fann att även att vid förvaring i kylskåp och i rumstemperatur i över sex månader så frigjordes miljontals till miljarder kemikalier.

Hussain med kollegor studerade plasterna (som alla är FDA-godkända) under olika förhållanden och undersökte sedan dessa i ett mikroskop. Man fann att 75 procent av de odlade njurcellerna i undersökningen dog efter att ha exponerats för partiklarna som kom från mikrade barnmatsförpackningar.

Medan våra njurar vanligtvis tar bort avfall, och kan göra det med majoriteten av större mikroplaster, är nanoplast ett helt annat och värre problem. De är otroligt små, vilket gör att dom kan transporteras till delar av kroppen där de absolut inte bör förekomma.

”Jag är hoppfull att det kommer en dag när dessa produkter har etiketter som säger ”Fri från mikroplaster” eller ”Fri från nanoplaster”,  säger Hussain.

Även om forskarna inte är säkra på vilka hälsoriskerna är med att konsumera mikro- och nanoplaster, rekommenderar WHO att vi begränsar vår exponering för dessa kemikalier. International Journal of Environmental Research and Public Health fann ett samband mellan en kemisk förening som finns i plast och hjärthälsa, reproduktiv hälsa och bröstcancer.

Kort sagt, om du är gravid, eller om du är ett barn… eller egentligen oavsett vem du är – mikra inte mat i plastförpackningar.

Healthnews

Environmental Science & Technology

Länkad annons

Nyhetsbrev

Previous Story

Sockersötade drycker ökar risken för levercancer

Next Story

Tarmfloran vid hjärtsjukdom

Latest from Livsstil

En hälsosam livsstil kan förebygga demens

En hälsosam livsstil kan förebygga demens och är det bästa sättet att främja kognitiv hälsa på lång sikt, enligt en ny studie. Experter förklarar att hjärnans hälsa är nära relaterad till hjärtats hälsa, eftersom ministrokes ofta är orsakerna till icke-Alzheimers…

Varför får man huvudvärk av rödvin?

Enligt en ny studie påverkar ett ämne i vinet hur kroppen bryter ned alkohol, vilket kan leda till att man får huvudvärk av rödvin. Rött vin är mer benäget att orsaka huvudvärk än vitt vin på grund av den högre…

5 tips för en frisk mage

Vi är vad vi äter, eller? De flesta av våra immunsystemsceller finns i mag-tarmkanalen, upp till 70–80%. Vår tarm spelar en viktig roll i den övergripande hälsan för vårt immunsystem och för oss själva. Att minimera stress, motionera mera och…

Nykter fakta om alkohol och cancer

Fakta om alkohol och cancer visar att Globalt uppgår mängden alkohol vi dricker i genomsnitt till cirka 6 liter ren etanol per år och per person, eller cirka en vinflaska per vecka. Ju mer man dricker desto högre är risken…