Nyhetsbrev

Varför får man huvudvärk av rödvin?

22 november 2023 Medical News Today, Scientific Reports
27 november 2023
  • Enligt en ny studie påverkar ett ämne i rödvinet hur kroppen bryter ned alkohol, vilket kan orsaka huvudvärk.
  • Rött vin är mer benäget att orsaka huvudvärk än vitt vin på grund av den högre mängden histaminer, tanniner och quercetin (ett naturligt gult färgämne som förekommer i många växter, till exempel i kapris, libbsticka och äpple, men det förekommer även i vindruvor, och då är halten högst i skalet).
  • För att minimera huvudvärk av vin rekommenderar experter att du dricker vitt vin, att du även dricker vatten och undviker alkohol på fastande mage.

Under semestern tenderar vi att dricka mer vin. Tyvärr, för vissa människor, kan även en liten mängd vin – i synnerhet rött – orsaka huvudvärk.

En ny studie, publicerad i tidskriften Scientific Reports, undersökte anledningen till varför rött vin orsakar huvudvärk jämfört med andra alkoholhaltiga drycker som inte har samma effekt. Forskare upptäckte att det höga innehållet av flavonoid och särskilt quercetin, i rött vin kan påverkar hur kroppen metaboliserar alkohol, vilket kan resultera i huvudvärk.

Intressant nog är quercetin en antioxidant som finns i frukter som vindruvor, och i grönsaker. Men i kombination med alkohol kan det få negativa bieffekter.

”Den mest intressanta aspekten i detta är att effekten inte är direkt,” sa vinkemisten och en av författarna till studien, Dr Andrew Waterhouse, professor emeritus vid UC Davis Department of Viticulture and Enology. ”Vi fann att quercetin glukuronid är ”boven”, men om du konsumerar det i ett annat livsmedel, får du inte huvudvärk.”

”Enligt vår hypotes kommer huvudvärk bara att uppstå när quercetin och alkohol konsumeras samtidigt. Det är antagligen därför det har tagit så lång tid att reda ut det här, säger Dr. Waterhouse.

Vad i rödvinet orsakar huvudvärk?

”Rött vin innehåller mer tanniner och histaminer jämfört med vitt vin, vilka är bidragande faktorer till huvudvärk”, säger Dr MaryAnn Mays, neurolog vid Cleveland Clinic. ”Quercetin en ny potentiell faktor, en annan boven till varför människor upplever rödvinshuvudvärk.”

Specifikt ändrar quercetin form när det metaboliseras med alkohol.

”Problem uppstår när quercetin interagerar med alkohol under metabolism eftersom det omvandlas till en annan form – quercetin glukuronid”, säger Carolyn Stolte, sjuksköterska vid Mercy Personal Physicians i Baltimore, Maryland.

”Forskare fann att denna metabolism resulterar i ackumulering av acetaldehyd – vilket är ett etablerat toxin. Detta orsakar de klassiska symtomen rodnad, huvudvärk och illamående som vanligtvis är förknippade med rött vin”, förklarade hon.

Historiskt har man trott att rött vin också innehåller högre nivåer av histaminer och tanniner jämfört med vitt vin, som vissa människor kan vara känsliga för, säger Stolte. Individer som är predisponerade för huvudvärk kan känna att även små mängder vin utlöser huvudvärk på grund av quercetin.

Dessutom påverkas quercetinnivåerna av druvodling, och ju mer exponering av solljus under tillväxten desto högre quercetininnehåll.

”När vi konsumerar alkohol går våra kroppar snabbt i arbete för att bryta ner det till andra föreningar som är lättare att bli av med”, säger Dr. Nate Wood, vid sektionen för allmän internmedicin vid Yale School of Medicine.

”En av dessa föreningar kallas acetaldehyd. Acetaldehyd är känt för att orsaka många av de otäcka symtomen på baksmälla som de flesta av oss är bekanta med, inklusive huvudvärk. Tack och lov producerar våra kroppar ett enzym för att bryta ner acetaldehyd också. Det kallas aldehyd-dehydrogenas, fortsatte han.

”Du känner förmodligen någon som reagerar starkt på alkohol. Dom blir röda i ansiktet när dom dricker. De verkar inte heller klara av att dricka särskilt mycket, och de kan få värre huvudvärk när de dricker. Hos vissa beror detta på en genetisk variation som gör att aldehyd-dehydrogenas fungerar mindre effektivt. Som ett resultat byggs acetaldehyd snabbare upp i deras kroppar, och de upplever en kraftigare baksmälla”, säger Dr. Nate Wood.

Ett derivat av quercetin som finns i rött vin, kallat quercetin-3-glukuronid, kan ha en liknande effekt. Ny forskning visar att funktionen faktiskt är att blockera aldehyd-dehydrogenas, tillade Dr Wood.

Precis som hos de som har den genetiska varianten fungerar aldehyd-dehydrogenas inte särskilt bra, acetaldehyd byggs upp och huvudvärk uppstår. Eftersom rött vin har visat sig innehålla mer av detta quercetinderivat än vitt vin, kan det förklara varför rött vin orsakar mer huvudvärk än vitt vin.

Varför vissa människor är mer mottagliga för att få huvudvärk av vin än andra

För det första är det viktigt att förstå att ”det finns två stadier av metabolism (nedbrytning) av alkohol: alkoholdehydrogenas och acetaldehyd-dehydrogenas,” sade Mays. ”Quercetin kan blockera metabolismen, så att man får en ansamling av acetaldehyd.”

Det kan också finnas en genetisk komponent att ta hänsyn till.

”Vissa individer kan sakna enzymet som metaboliserar alkohol, vilket involverar nedbrytning av histaminer”, säger Mays. ”Dessa individer är mer mottagliga för att få huvudvärk”.

Östasiaters gener och alkohol

Cirka 40% av den östasiatiska befolkningen upplever biverkningar av att dricka alkohol, inklusive rodnad i ansiktet och huvudvärk. Specifikt har de en dysfunktionell form av aldehyd-dehydrogenas.

”När vissa östasiater dricker, kommer nivåerna av acetaldehyd att vara högre i blodet och orsaka fler av de negativa biverkningarna av alkohol: rodnad i ansiktet, huvudvärk, snabb hjärtfrekvens och illamående,” sa Dr Wood.

”Dom negativa effekterna dom får av rödvin kommer dom sannolikt även uppleva när dom dricker andra typer av alkohol. Quercetinderivatet har inte möjlighet att utöva någon blockerande effekt på deras aldehyd-dehydrogenasenzym, eftersom enzymet inte fungerar”, förklarade han.

Dom som har en fungerande form av aldehyd-dehydrogenas kan dock märka värre huvudvärk med rött vin jämfört med andra typer av alkohol. Detta beror på att quercetinderivatet blockerar kroppens funktionella aldehyd-dehydrogenas, noterade Dr Wood.

”Vår förståelse av varför vissa individer är mer mottagliga för vin-inducerad huvudvärk ökar,” sa Stolte.

”Ny forskning tyder på att det kan finnas en genetisk komponent som påverkar känsligheten för vin. Sättet som människor metaboliserar ämnen som histaminer, tanniner och quercetin varierar, och detta kan vara kopplat till deras individuella genetiska sammansättning, tillade han.

Det är också viktigt att ta hänsyn till individens allmänna hälsa och medicinska tillstånd, tillade Stolte.

”Till exempel är personer med migrän mer benägna att uppleva vin-inducerad huvudvärk jämfört med den allmänna befolkningen. Detta är något som forskarna vid University of California vill forska mer på i framtiden”, sa hon.

Kvinnor kan vara mer benägna att få huvudvärk

”Kvinnor har mer kroppsfett än män, vilket lagrar alkohol,” förklarade Dolores Woods, dietist vid UTHealth Houston School of Public Health. ”Kvinnor har lägre alkoholdehydrogenas (enzymet som metaboliserar alkohol) i blodet, så det tar längre tid för kvinnor att metabolisera alkohol än män.”

Hur man minimerar huvudvärk när man dricker vin

Mays föreslår att vi anammar följande riktlinjer:

  • Undvik rött vin, drick vitt vin (drick små kvantiteter).
  • Välj lättare rödvin istället för kraftigare viner. Viner av lägre kvalitet kan ha högre sockerhalt.
  • Undvik att dricka på fastande mage.
  • Tänk på 1 till 1-regeln (varannan klunk av vin respektive vatten).

Det är också viktigt att notera att vissa röda viner är bättre än andra. Mays rekommenderar pinot noir. ”Pinot noir är ett bättre val jämfört med fylligare viner som cabernet. Detta kan bero på att den har en lägre mängd tanniner. Det kan också vara vissa druvor eller regioner som också spelar en roll.”

Det behövs dock mer forskning när det kommer till specifika typer av rött vin.

När det gäller rekommendationer för vitt vin, ”Sauvignon blanc, chardonnay eller mousserande viner har lägre halter av histaminer,” sa Woods.

”Vita viner har lägre halter av tanniner,” förklarade Woods. ”Om du misstänker att sulfiter orsakar din huvudvärk, prova vin utan tillsatta sulfiter.”

Sammanfattning – Varför får man huvudvärk av rödvin?

Ny forskning visar att ämnet quercetin som finns i rött vin påverkar hur kroppen metaboliserar alkohol, vilket kan resultera i huvudvärk.

Rött vin har en högre risk för att orsaka huvudvärk på grund av den högre mängden tanniner, quercetin och histaminer.

För att minska risken för huvudvärk föreslår experter att man istället dricker vitt vin, dricker mycket vatten och undviker att dricka på fastande mage.

Medical News Today

Scientific Reports

I Biblioteket finns alla studier samlade efter kategori.

Länkad annons

Nyhetsbrev

Previous Story

Tarmmikrobiomet och koloncancer

Next Story

Kopplingen rött kött och diabetes

Latest from Livsstil

En hälsosam livsstil kan förebygga demens

En hälsosam livsstil kan förebygga demens och är det bästa sättet att främja kognitiv hälsa på lång sikt, enligt en ny studie. Experter förklarar att hjärnans hälsa är nära relaterad till hjärtats hälsa, eftersom ministrokes ofta är orsakerna till icke-Alzheimers…

5 tips för en frisk mage

Vi är vad vi äter, eller? De flesta av våra immunsystemsceller finns i mag-tarmkanalen, upp till 70–80%. Vår tarm spelar en viktig roll i den övergripande hälsan för vårt immunsystem och för oss själva. Att minimera stress, motionera mera och…

Nykter fakta om alkohol och cancer

Fakta om alkohol och cancer visar att Globalt uppgår mängden alkohol vi dricker i genomsnitt till cirka 6 liter ren etanol per år och per person, eller cirka en vinflaska per vecka. Ju mer man dricker desto högre är risken…