Nyhetsbrev

Ohälsosamma sömnbeteenden kan leda till färre friska år

12 maj 2021 Medscape, Sleep and Breathing
27 maj 2021

En ny prospektiv kohortstudie som publicerades i tidskriften Sleep and Breathing tyder på att vissa ohälsosamma sömnbeteenden är förknippade med en ökad risk att leda till färre friska år i livet.

Forskarna tittade på sambandet mellan fyra sömnbeteenden (insomningsbesvär / sömnlöshet, tupplur, sömnighet dagtid och svårighet att ta sig ur sängen) och risken för färre hälsosamma år bland 323.373 brittiska deltagare (biobank). Färre år med hälsa definierades utifrån åtta tillstånd – hjärtsvikt, hjärtinfarkt, kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL), stroke, demens, diabetes, cancer och död.

Ohälsosamma sömnbeteenden

De sömnbeteenden som var associerat med en signifikant högre risk för färre hälsosamma år inkluderade ”upplever ofta sömnlöshet / sömnlöshet” (HR, 1,05; P <0.001), ”tar ofta en tupplur” (HR, 1,22; P <0.01), ”överdriven sömnighet dagtid” (HR, 1,25; P <0.001) och ”svårighet att stiga upp ur sängen” (HR, 1,08; P <0.001).

Den befolkningsrelaterade riskprocenten indikerade att 7 procent av hälsoförlusten kunde förebyggas om deltagarna hade låg risk (hälsosamt) sömnbeteende jämfört med ett högrisk sömnbeteende.

Studiens författarna förklarade: ”Dessa bevis understryker sömnbeteende som en viktig hälsofaktor som kräver en större uppmärksamhet. Därför behövs hållbara hälsoprogram för att förbättra sömnbeteendet i befolkningen”.

Medscape

Sleep and Breathing

Länkad annons

Nyhetsbrev

Previous Story

Minska saltet: WHO utfärdar riktlinjer för natriuminnehåll i livsmedel

Next Story

Människor som blir över 100 år har bra DNA-reparationsgener

Latest from Livsstil

En hälsosam livsstil kan förebygga demens

En hälsosam livsstil kan förebygga demens och är det bästa sättet att främja kognitiv hälsa på lång sikt, enligt en ny studie. Experter förklarar att hjärnans hälsa är nära relaterad till hjärtats hälsa, eftersom ministrokes ofta är orsakerna till icke-Alzheimers…

Varför får man huvudvärk av rödvin?

Enligt en ny studie påverkar ett ämne i vinet hur kroppen bryter ned alkohol, vilket kan leda till att man får huvudvärk av rödvin. Rött vin är mer benäget att orsaka huvudvärk än vitt vin på grund av den högre…

5 tips för en frisk mage

Vi är vad vi äter, eller? De flesta av våra immunsystemsceller finns i mag-tarmkanalen, upp till 70–80%. Vår tarm spelar en viktig roll i den övergripande hälsan för vårt immunsystem och för oss själva. Att minimera stress, motionera mera och…

Nykter fakta om alkohol och cancer

Fakta om alkohol och cancer visar att Globalt uppgår mängden alkohol vi dricker i genomsnitt till cirka 6 liter ren etanol per år och per person, eller cirka en vinflaska per vecka. Ju mer man dricker desto högre är risken…