Nyhetsbrev

Minska saltet: WHO utfärdar riktlinjer för natriuminnehåll i livsmedel

6 maj 2021 Reuters Health Information (Medscape)
25 maj 2021

GENÈVE (Reuters) – Överdrivet mycket salt i mat och dryck leder till ökad risk för potentiellt dödlig hjärtsjukdom och stroke, uttalar Världshälsoorganisationen (WHO) och utfärdar nya riktlinjer för att begränsa natriuminnehållet.

Uppskattningsvis 11 miljoner dödsfall globalt årligen är associerad till dålig kost, därav 3 miljoner som kan kopplas till ett högt natriumintag.

I många rika länder och i allt ökande grad i låginkomst länder kommer en betydande andel natrium i kosten från industri-tillverkade livsmedel som bröd, flingor, processat kött och mejeriprodukter inklusive ost, sade WHO.

Myndigheter måste fastställa riktlinjer för att minska saltintaget och förse människor med information så att de kan göra rätt matval, sade WHO: s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

”Livsmedels- och dryckesindustrin måste sänka natriumhalten i processade livsmedel,” sade Tedros.

De nya riktlinjerna från WHO för 64 kategorier gällande mat och dryck, syftar till att vägleda hälsovårdsmyndigheter i de 194 medlemsländerna när de samtalar med livsmedels- och dryckesindustrin.

Till exempel bör potatischips innehålla högst 0,5 g natrium per 100 g portion, pajer och bakverk upp till 0,12 g och processat kött upp till 0,36 g, enligt WHO:s riktmärken.

Minska saltet

”Överdrivet natriumintag ökar blodtrycket och ökar följaktligen risken för hjärt-kärlsjukdomar”, säger WHO.

Kardiovaskulära sjukdomar är den främsta orsaken till dödsfall från icke-smittsamma sjukdomar globalt, som står för 32% av alla dödsfall, enligt WHO. Högt natriumintag är associerat med fetma, kronisk njursjukdom och magcancer, säger de.

WHO rekommenderar att vi ska konsumerar mindre än 5 g salt (eller mindre än 2 g natrium) per dag.

Det globala målet, som fastställdes 2013, är att minska befolkningars genomsnittliga saltintag med 30% till 2025, men tillade: ”Världen är för närvarande inte på rätt väg för att nå detta mål.”

Reuters Health Information (Medscape)

Länkad annons

Nyhetsbrev

Previous Story

Ytterligare bevis att frukt och grönt minskar stressnivåer

Next Story

Ohälsosamma sömnbeteenden kan leda till färre friska år

Latest from Kost

2 läsk per vecka kan skada hjärtat

2 läsk per vecka kan skada hjärtat. För dom som drack läsk dagligen var risken ännu högre. Intressant nog vägde träning INTE upp för läskens skadliga effekter.…

För mycket protein är dåligt för hjärtat

En studie från Nature Metabolism rapporterar att för mycket protein är dåligt för hjärtat. Om det totala dagliga kaloriintaget består av mer än 22% protein så kan det öka risken för åderförkalkning.…

Emulgeringsmedel och cancerrisk

Emulgeringsmedel är bland de mest använda tillsatserna i livsmedel. En stor studie visade på ett samband mellan konsumtion av vissa emulgeringsmedel och en ökad risk för vissa cancerformer, särskilt bröst- och prostatacancer.…

Fermenterad mat kan förbättra mental hälsa

Fermenterad mat kan förbättra mental hälsa genom mikrobiotans tarm-hjärn axel, enligt en reviewartikel. Förbindelsen mellan tarm och hjärna är kopplad till många hjärnfunktioner som minne, kognition, ångest, depression och allmän hälsa.…