Nyhetsbrev

Minska saltet: WHO utfärdar riktlinjer för natriuminnehåll i livsmedel

6 maj 2021 Reuters Health Information (Medscape)
25 maj 2021

GENÈVE (Reuters) – Överdrivet mycket salt i mat och dryck leder till ökad risk för potentiellt dödlig hjärtsjukdom och stroke, uttalar Världshälsoorganisationen (WHO) och utfärdar nya riktlinjer för att begränsa natriuminnehållet.

Uppskattningsvis 11 miljoner dödsfall globalt årligen är associerad till dålig kost, därav 3 miljoner som kan kopplas till ett högt natriumintag.

I många rika länder och i allt ökande grad i låginkomst länder kommer en betydande andel natrium i kosten från industri-tillverkade livsmedel som bröd, flingor, processat kött och mejeriprodukter inklusive ost, sade WHO.

Myndigheter måste fastställa riktlinjer för att minska saltintaget och förse människor med information så att de kan göra rätt matval, sade WHO: s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

”Livsmedels- och dryckesindustrin måste sänka natriumhalten i processade livsmedel,” sade Tedros.

De nya riktlinjerna från WHO för 64 kategorier gällande mat och dryck, syftar till att vägleda hälsovårdsmyndigheter i de 194 medlemsländerna när de samtalar med livsmedels- och dryckesindustrin.

Till exempel bör potatischips innehålla högst 0,5 g natrium per 100 g portion, pajer och bakverk upp till 0,12 g och processat kött upp till 0,36 g, enligt WHO:s riktmärken.

Minska saltet

”Överdrivet natriumintag ökar blodtrycket och ökar följaktligen risken för hjärt-kärlsjukdomar”, säger WHO.

Kardiovaskulära sjukdomar är den främsta orsaken till dödsfall från icke-smittsamma sjukdomar globalt, som står för 32% av alla dödsfall, enligt WHO. Högt natriumintag är associerat med fetma, kronisk njursjukdom och magcancer, säger de.

WHO rekommenderar att vi ska konsumerar mindre än 5 g salt (eller mindre än 2 g natrium) per dag.

Det globala målet, som fastställdes 2013, är att minska befolkningars genomsnittliga saltintag med 30% till 2025, men tillade: ”Världen är för närvarande inte på rätt väg för att nå detta mål.”

Reuters Health Information (Medscape)

Länkad annons

Nyhetsbrev

Previous Story

Ytterligare bevis att frukt och grönt minskar stressnivåer

Next Story

Ohälsosamma sömnbeteenden kan leda till färre friska år

Latest from Kost

Växtbaserad kost minskar återfall av prostatacancer

I denna studien fann man att en växtbaserad kost minskar återfall av prostatacancer. Män som till övervägande del konsumerade en växtbaserad kost drabbades hälften så ofta av återfall som män som inte följde denna kost.…

Xylitol kopplas till hjärtinfarkt, stroke

Xylitol kopplas till hjärtinfarkt, stroke enligt en ny studie publicerad i European Heart Journal. Man följde personer under 3 år och de med högst nivåer av xylitol i blodet hade störst risk för att drabbas.…

Äta fort och sent på kvällen kan påverka hälsan

Du är vad du äter, lyder ordspråket. Men en växande mängd bevis pekar på att det inte bara är vad och hur mycket du äter som påverkar din hälsa, utan när och hur snabbt du äter spelar också roll. Äta…

2 läsk per vecka kan skada hjärtat

2 läsk per vecka kan skada hjärtat. För dom som drack läsk dagligen var risken ännu högre. Intressant nog vägde träning INTE upp för läskens skadliga effekter.…