Nyhetsbrev

Tonåringar med fetma riskerar diabetes och hjärtinfarkt som vuxna

1 juli 2021 Medscape, Journal of American College of Cardiology
5 juli 2021

Tonåringar med fetma var mer benägna än de som var smala att drabbas av hjärtinfarkt, typ 2-diabetes eller dålig hälsa (egenrapporterad) när de var i 30 – 40-årsåldern, visar en ny studie.

Tidigare studier har rapporterat sämre hälsoresultat hos äldre vuxna, men detta är en av de första som tittat på risken hos yngre vuxna.

Tonåringarna med fetma var också mer benägna än andra tonåringar att fortfarande vara överviktiga 24 år senare, liksom att ha högt kolesterol, högt blodtryck, njursjukdom, hjärtsvikt, cancer, astma och sömnapné.

Dessa resultaten är från en stor amerikansk studie som undersökte hur fetma i åldern 11 – 18 påverkar hälsan när personerna var i åldern 33 – 43.

Resultaten visar att ”tonåren är en viktig tidsperiod för att förhindra risk för diabetes och hjärtinfarkt senare i livet”, säger Jason M. Nagata, MD, biträdande professor i pediatrik vid avdelningen för ungdomsmedicin vid University of California, San Francisco, och huvudansvarig för studien.

”Föräldrar bör uppmuntra tonåringar att utveckla hälsosamma beteenden som regelbunden fysisk aktivitet och att äta välbalanserade måltider”, säger Nagata.

”Tonåringar måste bli medvetna om att det är viktigt med fysisk aktivitet”, säger han.

Barnläkare kan också bidra genom att vägleda och stödja tonåringar och deras familjer med att utveckla hälsosamma vanor och beteenden, och läkare bör fråga unga vuxna om deras vikthistoria när de utvärderar dem för risken för hjärt-kärlsjukdom.

Men Nagata, som också behandlar ungdomar med ätstörningar, säger att ”medan jag tycker att det är viktigt att anta ett hälsosamt beteende – som en balanserad kost och regelbunden fysisk aktivitet – skulle jag avråda alla tonåringar från att använda sig av mer extrema eller störda ätbeteenden för att gå ned i vikt.”

Ett avvikande ätbeteende inkluderar användning av bantningspiller, laxermedel eller viktminskningstillskott eller att framkalla kräkningar efter att ha ätit (bulimi).

Andra studier har visat att ”när du använder några av dessa förvrängda ätbeteenden [inklusive ”kraschdieter” – en snabb bantningsmetod för att tappa många kilo på kort tid], så tenderar människor faktiskt att på lång sikt gå upp mer i vikt”, säger han.

Studien publicerades online den 21 juni 2021 i Journal of the American College of Cardiology.

Tonåringar med fetma – tonåren en tid att förbygga diabetes och hjärtinfarkt

Cirka 1 av 5 tonåringar i USA har fetma. Det vill säga att de har ett BMI poäng – ett mått på kroppsfett baserat på längd och vikt och som tar hänsyn till ålder och kön – som är högre än 95% av vad andra tonåringar i samma ålder, kön och längd, har.

Forskarna följde 12.300 tonåringar som var en del av ”National Longitudinal Study of Adolescent to Adult Health”.

De fastställde tonåringarnas BMI när de var 11 till 18 år – 1994 till 1995 – och tittade sedan på hälsoresultaten när personerna var i åldern 33 till 43 år – 2016 och 2018 (cirka 24 år senare).

Ungefär hälften av tonåringarna var kvinnor. De hade en genomsnittligt BMI på 22,5, vilket indikerar fetma hos tonåringar, men är ett normalt BMI hos vuxna.

Att ha fetma som tonåring var kopplat till en högre risk för att drabbas av högt blodtryck, högt kolesterol, astma, cancer, njursjukdom, sömnapné och för tidig hjärtsvikt, men inte stroke – efter att ha justerat för ålder, kön, etnicitet, utbildning , inkomst, rökning och alkohol.

”Jämfört med en tonåring utan fetma var sannolikheten 2,73 gånger högre för en tonåring med fetma att utveckla diabetes; det var 2,19 gånger högre risk för att de skulle drabbas av en för tidig hjärtinfarkt; och 1,57 gånger mer sannolikt att de kommer att rapportera ett sämre hälsostatus som vuxna”, säger Nagata.

”I allmänhet är tonåringar med ett högt BMI mer benägna att även i vuxen ålder ha ett högt BMI, och det är förknippat med dessa risker”, säger han.

Att dom inte fann en hög risk för stroke hos unga vuxna som varit överviktiga som tonåringar, kan bero på att frekvensen stroke är så låg hos unga vuxna, säger han.

Medscape

Länkad annons

Nyhetsbrev

Previous Story

Mekanisk länk mellan att äta rött kött och tjocktarmscancer

Next Story

Fysisk aktivitet kan motverka dålig hälsa orsakad av dålig sömn

Latest from Övervikt

Barn ärver sina föräldrars fetma

Oddset för barn att ha fetma i medelåldern är sex gånger högre om båda föräldrarna hade fetma när de var i medelåldern. Resultaten är hämtade från Tromsö-studien som är en pågående norsk befolkningsbaserad hälsostudie.…

Bättre tarmhälsa kan leda till viktminskning

Injicerbara läkemedel för viktminskning som Wegovy, Saxenda och Zepbound har fått mycket uppmärksamhet på sistone. Men ett alternativ till att medicinera för viktnedgång kan vara att förbättra tarmhälsan och boosta mikrobiotan.…