Nyhetsbrev

Animaliskt fett kopplat till högre risk för stroke, vegetabiliskt fett till lägre

13 november 2021 Medscape
17 november 2021

Högre intag av vegetabiliska fetter från livsmedel som olivolja och nötter är förknippat med en lägre risk för stroke, medan de som äter mer animaliskt fett, särskilt processat rött kött, kan ha en högre risk för stroke, tyder observationsfynd på.

I en studie av mer än 117.000 vårdpersonal som följdes under 27 år, hade de som konsumerade en diet med högst intag av vegetabiliskt fett 12% lägre risk för stroke jämfört med de som konsumerade minst mängd vegetabiliskt fett.

Animaliskt fett kopplat till högre risk för stroke

Omvänt, att ha det högsta intaget av animaliskt fett från icke-mejerikällor var associerat med en 16% ökad risk för stroke.

Fenglei Wang, PhD, presenterade dessa resultat vid den virtuella American Heart Association (AHA) 2021 Scientific Sessions.

”Våra resultat stöder kostråden för amerikaner och kostrekommendationer från AHA,” säger Wang, doktor vid Department of Nutrition vid Harvard Universitys T.H. Chan School of Public Health i Boston, Massachusetts, USA.

”De huvudsakliga källorna till vegetabiliskt fett har en stor övervikt mot fleromättat fett, såsom vegetabiliska oljor, nötter, valnötter och jordnötssmör,” noterade Wang och tillade att fisk, särskilt fet fisk, är en huvudkälla till fleromättat fett och rekommenderas för kardiovaskulär hälsa.

”Vi rekommenderar att människor minskar konsumtionen av rött kött och processat kött, minimerar delarna av kött med synligt fett om det konsumeras, och ersätter ister eller talg (nötköttsfett) med icke-tropiska vegetabiliska oljor, såsom olivolja, majs eller sojabönoljor i matlagning, för att minska risken för stroke”, säger hon.

Dessutom, även om resultaten från denna studie av kostfett är informativa, fortsatte Wang, ”finns det andra kostfaktorer (frukt, grönsaker, salt, alkohol, et cetera), och livsstilsfaktorer (fysisk aktivitet, rökning, et cetera), som är förknippade med risk för stroke och värda att uppmärksammas.”

”Forskning visar att att ersätta processat kött med andra proteinkällor, särskilt växtbaserade källor, är associerat med lägre dödlighet”, tillade Lichtenstein, professor i näringsvetenskap och politik vid Tufts University i Boston, USA, och huvudförfattare till AHA:s 2021 vetenskapliga rapport, Dietary Guidance to Improve Cardiovascular Health.

”Nyckelfaktorer i ett hjärthälsosamt kostmönster”, sammanfattade hon, ”är att balansera kaloriintaget med kaloribehovet för att uppnå och bibehålla en hälsosam vikt, välja fullkorn, magert och växtbaserat protein och en mängd olika frukter och grönsaker; begränsa salt, socker, animaliskt fett, processade livsmedel och alkohol; och tillämpa dessa riktlinjer oavsett var maten tillagas eller konsumeras.”

Byt ut processat kött mot växtproteiner

”Sammantaget är budskapet från studien att ersätta processat kött med vegetabiliska proteinkällor i kosten, då det sannolikt är fördelaktigt,” säger Mente, docent, Faculty of Health Sciences, McMaster University, Hamilton, Ontario, Kanada.

Upptäckten att personer som åt mest vegetabiliskt fett hade en blygsam 12% lägre risk för stroke än de som åt minst vegetabiliskt fett ”pekar på en skyddande effekt av livsmedel som frön, nötter, grönsaker och olivolja, vilket har visats tidigare,” fortsatte han.

De som hade högsta totala intaget av rött kött var associerad med en 8% högre risk för stroke, men detta drevs främst av processat rött kött (vilket var associerat med en 12% högre risk för stroke). Dessa fynd är ”generellt överensstämmande med kohortstudier som visar att processat kött, liksom med de flesta ultraprocessade livsmedel för den delen, är associerade med en ökad risk för kardiovaskulära händelser,” noterade Mente.

”Överraskande nog var mejeriprodukter (som ost, smör eller mjölk) i studien inte kopplade till risken för stroke,” tillade han. Dessa fynd skiljer sig från resultat från metaanalyser av flera kohortstudier av mejeriintag och stroke och den nyligen genomförda stora internationella PURE-studien, som visade att mejeriintag var associerat med en lägre risk för stroke.

”Vad som behövs för att flytta fältet framåt,” enligt Mente, ”är att använda nya metoder som använder spetsteknologi för att studera näringsbiomarkörer och hälsoresultat.”

”När man har att göra med blygsamma samband, som man vanligtvis stöter på med kost, är det en utmaning att göra orsakssamband baserat på kostenkäter, som är fyllda med mätfel”, tillade han. ”Användningen av nya metoder är dit fältet är på väg.”

Totalt fett i kosten, olika typer och olika livsmedelskällor

Wang och kollegor undersökte hur totalt fett i kosten, olika typer av fett och fetter från olika livsmedel kunde kopplas med stroke hos 73.867 kvinnor i 1984-2016 Nurses’ Health Study och 43.269 män som deltog i 1986-2016 Health Professionals Follow-up Study.

Medelåldern på deltagarna var 50 år; 63 % var kvinnor. De svarade på frågeformulär vart fjärde år.

  • Totalt rött kött inkluderade nötkött, fläsk eller lamm (som huvudrätt eller i smörgåsar eller blandade rätter) såväl som processat rött kött (som bacon, korv, varmkorv och salami).
  • Animaliska fettkällor inkluderade kött, talg från nötkött, ister och helfeta mejeriprodukter, såsom helmjölk och ost.
  • Andelen av totala dagliga kalorier från olika fettkällor varierade från 10% till 20% för vegetabiliskt fett, 3% till 10% för mejerifett och 7% till 17% för icke-mejeriprodukter (från lägst till högst intag).
  • Andelen av totala dagliga kalorier från olika typer av fett varierade från 5% till 8% för fleromättat fett, 4% till 7% för n-6 fleromättat fett, 9% till 15% för enkelomättat fett, 8% till 14% för mättat fett och 1% till 2% för transfett.
  • Under uppföljningen inträffade 6.189 incidenter stroke, inklusive 2.967 ischemiska stroke (propp) och 814 hemorragiska stroke (blödning).
  • Forskarna fann att högst intag av vegetabiliskt fett var associerat med en lägre risk för total stroke jämfört med de med lägst intag.
  • På liknande sätt var det högsta intaget av fleromättat fett också associerat med lägre total stroke.
  • Det högsta intaget av animaliskt fett från mjölkprodukter var dock associerat med en ökad risk för total stroke. De observerade ”liknande associationer” för ischemisk stroke, men det enda positiva sambandet för icke-mejeri produkter av animaliskt fett var med hemorragisk stroke.
  • Risken för stroke var 9% lägre per portion och dag för vegetabilisk olja men ökade med 8% respektive 12% per portion av totalt rött kött eller processat rött kött.

Medscape

Länkad annons

Nyhetsbrev

Previous Story

10 evidensbaserade kostrekommendationer

Next Story

Sambandet mellan svavel-mikrobiell diet och kolorektal cancer

Latest from Kost

Ultraprocessade livsmedel påskyndar biologiskt åldrande

Ultraprocessade livsmedel påskyndar biologiskt åldrande. Konsumtion av ultraprocessade livsmedel, som kolsyrade läsk- och energidrycker, processat kött, söta eller salta snacks, är förknippad med ett accelererat biologiskt åldrande, mätt med 36 biomarkörer i blodet. Men andra faktorer utöver dåligt näringsinnehåll kan…

Fördelar patienter kan dra av en växtbaserad kost

Växtbaserad kost har under det senaste decenniet blivit allt mer populär i takt med att bevisen som stöder hälsofördelarna blir allt starkare. Denna artikel visar på vilka fördelar patienter kan dra av en växtbaserad kost.…

Kost och mental hälsa

Kost och mental hälsa hänger ihop. En Medelhavsdiet, rik på frukt och grönsaker, har visat sig minska risken för depression avsevärt. Men för att optimera mental hälsa är det också nödvändigt att komplettera med vitamin D och omega-3.…

Alla ultraprocessade livsmedel är inte dåliga

En mängd studier har visat på att konsumtion av ultraprocessade livsmedel kan leda till allvarliga hälsokonsekvenser. Nu antyder en ny studie att alla ultraprocessade livsmedel är inte dåliga för hälsan.…