Vilka ultraprocessade livsmedel kan kopplas till cancer och diabetes?

20 november 2023 Medical New Today, The Lancet Regional Health – Europe

  • En diet rik på ultraprocessad mat är kopplad till flera kroniska sjukdomar, enligt en ny studie.
  • Man har särskilt kopplat animaliska ultraprocessade livsmedel och sockersötade drycker till cancer, diabetes och hjärtsjukdom.
  • Även om denna studie inte fann något sådant samband mellan ultraprocessade produkter som bröd, spannmål eller veganska ultraprocessade produkter, varnar experter för överkonsumtion av dem.
  • Ett problem med att identifiera ultraprocessade livsmedel är att de vanligtvis kategoriseras efter grad av process / bearbetning, och med mindre tonvikt på näringsvärde.

Konsumtionen av ultraprocessade livsmedel har kopplats till olika kroniska sjukdomar som cancer, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Nu bekräftar en stor studie att de också kan kopplas till multisjukdom dvs att man har flera sjukdomar samtidigt.

Studien visar att det finns en 9% ökning för att utveckla kardiovaskulär och kardiometabol multisjukdom för dom vars kost till en betydande del består av ultraprocessade livsmedel.

Den största riskökningen, enligt studien, var för animaliska produkter och artificiella och sockersötade drycker.

Forskarna fann inget liknande samband mellan ultraprocessat bröd, spannmål, veganska ultraprocessade alternativ och med multisjukdom.

Studien är en analys av data från European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). Detta är en pågående prospektiv (”framåtblickande”) studie av samband mellan cancer och andra sjukdomar, med livsstil, kost, genetiska och miljömässiga riskfaktorer.

I den aktuella studien tittade forskarna på data från 266 666 deltagare. Maten de åt rangordnades utifrån deras bearbetningsgrad enligt NOVA-index. Uppföljning var i median 11,2 år för att identifiera utvecklingen av kroniska sjukdomar.

Studien är publicerad i The Lancet Regional Health – Europe.

Processad vs. ultraprocessad mat

Det finns ingen universell enighet om exakt vilka egenskaper som definierar processade livsmedel. Detta beror till stor del på att de flesta moderna livsmedel, såvida de inte kommer direkt från där de odlas, involverar ett visst mått av bearbetning.

Processade livsmedel kan bestå av hälsosamma livsmedel som tofu, bröd, konserverad tonfisk eller bönor och ost. Det är dock ultraprocessade livsmedel, som är det största problemet.

Standarden som används av de flesta forskare är NOVA-indexet, utvecklat av Carlos Monteiro och kollegor vid Sao Paolo University i Brasilien.

Dr Heinz Freisling, forskare inom nutrition och metabolism för Världshälsoorganisationen (WHO), förklarade hur indexet fungerar:

”NOVA klassificerar livsmedel efter deras bearbetningsgrad och inte efter deras näringsprofil, och delar in dom i fyra kategorier: färska eller minimalt bearbetade, matlagningsingredienser, processade och ultraprocessade”.

Michelle Routhenstein, dietist med inriktning kardiologi på EntirelyNourished.com, som inte var involverad i studien, beskrev den sista kategorin som ”livsmedel som uteslutande är gjorda genom industriella processer”.

Eftersom bearbetningsgraden ensam inte berättar hela historien – ingredienser spelar också roll – finns det utrymme för personliga åsikter om saken. ”Ultraprocessade livsmedel är livsmedel som inte kan tillagas hemma på grund av brist på både maskiner som behövs för beredning och ingredienser som är karakteristiska för ultrabearbetning. Exempel på sådana ingredienser är färgämnen, konstgjorda sötningsmedel, konserveringsmedel med mera”, säger Dr. Freisling.

Hur ultraprocessade livsmedel kan orsaka multisjukdom

Varför kan konsumtion av ultraprocessade livsmedel leda till multisjukdom? ”Detta är för närvarande ett hett ämne för forskning eftersom det ännu inte är klartlagt varför ultraprocessade livsmedel visar på en stark koppling till ett brett spektrum av sjukdomar”, säger Dr. Freisling.

Han antog att det kanske har att göra med lättillgängligheten och lägre kostnad för sådana livsmedel. Designade för smak leder till att människor tenderar att äta för mycket av det.

”Exempelvis har en enkel kokt majskolv inte chans om den ställs mot en påse tortillachips,” sa Dr Freisling. Han påpekar också att tillsatser, inklusive konstgjorda sötningsmedel, kan ha betydelse.

”Bristen på kostfiber och den förändrade produkten – den naturliga produkten eller formen på ett livsmedel på mikroskopisk nivå – kan spela en viktig roll”, tillade han.

Routhenstein noterade att själva bearbetningsmetoderna också kan vara skyldiga. Hon säger att metoder för ultrabearbetning skapar biprodukter i maten som kan främja uppkomst av sjukdomar.

”Till exempel bildas Avancerade glykeringsslutprodukter, AGE (bindningen av ett socker till en protein-, lipid- eller nukleinsyramolekyl) som en biprodukt av vissa livsmedelsproduktioner, och det kan leda till inflammation och oxidativ stress, vilket bidrar negativt till ett brett spektrum av hälsotillstånd”, påpekade Routhenstein.

”AGE-nivåerna är högst per gram i ultraprocessade livsmedel som använder torr värme, såsom kex, chips och kakor,” noterade hon vidare.

Är bröd, spannmål och växtbaserade alternativ hälsosammare?

Även om studien inte fann något samband mellan ultraprocessat bröd, spannmål och växtbaserade / veganska alternativ, tror Dr. Freisling inte att det betyder att de ska betraktas som en värdefull komponent i kosten.

”Jag är fortfarande bekymrad eftersom människor som äter en diet bestående av en hög andel ultraprocessade livsmedel, vanligtvis konsumerar dessa livsmedel genomgående”, sa han.

Dessutom, medan studien handlar om multisjukdom, har sådana livsmedel kopplats till kroniska sjukdomar i tidigare studier.

Hälsosammare substitut för ultraprocessade livsmedel

Routhenstein erbjöd flera lättlagade livsmedel som kan ersätta ultraprocessade livsmedel i kosten.

”Ett enkelt byte du kan göra är att byta yoghurt med fruktsmak till att göra din egen yoghurt och blanda i frukt,” sa Routhenstein.

En annan yoghurtrelaterad förbättring skulle vara att ersätta vassleproteinpulver som innehåller emulgeringsmedel, smakförstärkare och protein isolat (renare protein) med ¾ kopp naturell osötad grekisk yoghurt.

Routhenstein gav några andra tips, som att byta ut ultraprocessat kött som bacon mot en hemlagad tempeh eller svampvariant.

Är vissa ultraprocessade livsmedel OK att äta? Vilka ultraprocessade livsmedel kan kopplas till cancer och diabetes?

”Vi visade att en riskfaktor – här en hög konsumtion av ultraprocessade livsmedel – inte bara är kopplad till en högre risk för en allvarlig sjukdom, t.ex. diabetes, utan kan också öka risken en kombination av sjukdomar, kända som multisjuklighet”, sa Dr Freisling.

”För det andra,” sa han, ”jag tror att det är viktigt att kommunicera till allmänheten att vissa undergrupper av ultraprocessade livsmedel bör föredras framför andra. Till exempel växtbaserade kontra animaliska produkter.”

Routhenstein höll med om denna andra punkt och sa: ”Detta belyser behovet av att även bedöma näringsvärde som fiber för att kompensera för de skadliga effekterna av ultraprocessade livsmedel enligt definitionen av NOVA-klassificeringsskalan”.

Medical New Today

The Lancet Regional Health – Europe

I Biblioteket finns alla studier samlade efter kategori.