Nyhetsbrev

Vilket kött är dåligt för hjärtat?

9 september 2021 Medscape, Critical Reviews in Food Science and Nutrition
16 september 2021

Budskap att ta med:

Enligt en meta-analys kan konsumtion av processat rött kött och rött kött, men inte fågel, vara en riskfaktor för ischemisk hjärtsjukdom.

Varför det här spelar roll

Folkhälsorekommendationer bör uppmuntra till att begränsa intaget av processat rött och rött kött.

Studiens design och upplägg

Forskare vid University of Oxford och Oxford University Hospital NHS Foundation Trust genomförde en meta-analys av 13 studier (1.437.989 personer), identifierade efter en litteratursökning i elektroniska medicinska databaser.

Finansiering: Wellcome Trust under Livestock, Environment and People – LEAP -bidrag och andra.

Viktiga resultat – vilket kött är dåligt för hjärtat

För varje 50 gram intag av rött kött per dag ökade risken för ischemisk hjärtsjukdom med 9%.

För varje 50 gram intag av processat kött per dag ökade risken för ischemisk hjärtsjukdom med 18%.

Det fanns inget signifikant samband mellan intag av fågel och risken för ischemisk hjärtsjukdom. 

Begränsningar

Hur resultaten definierades varierade i studierna som inkluderades.

Medscape

Critical Reviews in Food Science and Nutrition

Länkad annons

Nyhetsbrev

Previous Story

Jag vill gå ned i vikt: Vilken kost är bäst?

Next Story

Steg per dag och dödlighet bland medelålders vuxna

Latest from Kost

Äta fort och sent på kvällen kan påverka hälsan

Du är vad du äter, lyder ordspråket. Men en växande mängd bevis pekar på att det inte bara är vad och hur mycket du äter som påverkar din hälsa, utan när och hur snabbt du äter spelar också roll. Äta…

2 läsk per vecka kan skada hjärtat

2 läsk per vecka kan skada hjärtat. För dom som drack läsk dagligen var risken ännu högre. Intressant nog vägde träning INTE upp för läskens skadliga effekter.…

För mycket protein är dåligt för hjärtat

En studie från Nature Metabolism rapporterar att för mycket protein är dåligt för hjärtat. Om det totala dagliga kaloriintaget består av mer än 22% protein så kan det öka risken för åderförkalkning.…

Emulgeringsmedel och cancerrisk

Emulgeringsmedel är bland de mest använda tillsatserna i livsmedel. En stor studie visade på ett samband mellan konsumtion av vissa emulgeringsmedel och en ökad risk för vissa cancerformer, särskilt bröst- och prostatacancer.…