Nyhetsbrev

Grönsaker förebygger mot koloncancer

September 28 2020 GUT
10 november 2020

Abstrakt

Kolorektalcancer är en av de vanligaste och dödligaste formerna av cancer i västvärlden. Dess utveckling är en flerstegsprocess som sträcker sig över mer än 15 år och därmed ges möjlighet till förebyggande och till tidig upptäckt. Den höga incidensen (antal nyinsjuknande per år) och dödligheten pekar på behovet av förebyggande och screening. 

Många länder har därför infört screeningprogram för kolorektalcancer. Det förväntas, och preliminära bevis i vissa länder antyder, att denna screening kommer att minska dödlighet relaterad till colorektal cancer. 

Förebyggandet involverar en hälsosam livsstil och en prevention – mer specifikt en prevention som kan störa utvecklingen att gå från en normal tarmslemhinna till adenokarcinom (cancer). Denna förebyggande effekt är viktig för personer med en ärftlig faktor, men också för befolkningen i stort.

Denna studien utvärderar över 80 meta-analyser av studier som undersökt förebyggande av kolorektalcancer med läkemedel, vitaminer, kosttillskott och kostfaktorer.

Grönsaker förebygger mot koloncancer

Resultaten antyder att följande faktorer är kopplade till en minskad risk för kolorektalcancer: acetylsalisylsyra, icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), magnesium, folat, en hög konsumtion av frukt och grönsaker, fiber och mejeriprodukter.

En ökad förekomst av kolorektalcancer observerades vid frekvent alkohol- eller köttkonsumtion.

Inga bevis för en skyddande effekt för te, kaffe, vitlök, fisk och sojaprodukter hittades.

Gut

Länkad annons

Nyhetsbrev

Previous Story

Bukfetma är den farligaste fetman och tydligast kopplad till hälsorisker

Next Story

Vegetarisk kost minskar risken för stroke

Latest from Övrigt

Tidig cancerdebut: Snabbt åldrande kan vara orsaken

Nya studier visar att tidig cancerdebut hos vuxna under 50 år ökar, men man är inte helt säker på vad orsaken till det beror på. Nu antyder en studie att ett accelererat biologiskt åldrande kan ligga bakom tidig cancerdebut.…

Tarmfloran och atopiskt eksem

Atopisk dermatit, eller eksem, är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom. Allt mer forskning pekar på att tarmmikrobiomet kan påverka eksem. Med andra ord, vad som händer i tarmen kan avgöra vad som sker på huden.…

Är telomerer nyckeln till lång livslängd?

Telomerer är "höljena" i änden av kromosomerna och har förknippats med lång livslängd. En ny studie antyder att långa telomerer kan öka risken för sjukdom. Så är långa telomerer nyckeln till ett långt och friskt liv eller bör vi leta…