Nyhetsbrev

Vegetarisk kost minskar risken för stroke

17 mars 2020 Neurology
20 november 2020

I två studier hade vegetarianer lägre nivå av vitamin B12 och högre nivåer av folat och homocystein än icke-vegetarianer. Trots det eller tack vare det(?), så var risken att drabbas av stroke lägre för vegetarianer i båda studierna.

Abstrakt

Målsättning

Att undersöka om en vegetarisk kost påverkar risken för insjuknande i stroke i två prospektiva (framåtblickande) studier samt att undersöka om insjuknandet påverkas av intag av vitamin B12.

Metod

Personer utan stroke i Studie 1 (5.050 st) och i Studie 2 (vegetariska gruppen 8.302 st) följdes fram till slutet av 2014. Kosten bedömdes genom frågeformulär där deltagarna i båda grupperna uppgett vad de ätit för mat. 

Insjuknande i stroke och annan sjukdom identifierades genom en databas (National Health Insurance Research Database). 

En undergrupp på 1.528 deltagare i Studie 1 bedömdes med avseende på serumhomocystein, vitamin B12 och folat. 

Sambandet mellan vegetarisk kost och stroke korrigerades även till kön, utbildning, rökning, alkohol, fysisk aktivitet, kroppsmassaindex (BMI och endast i Studie 1), hypertoni, diabetes, höga blodfetter och hjärt-kärlsjukdom.

Resultat

Vegetarianer hade lägre nivå av vitamin B12 och högre nivåer av folat och homocystein än icke-vegetarianer. 

I Studie 1 inträffade 54 insjuknande i stroke. Risken att drabbas av stroke var lägre för vegetarianer än för icke-vegetarianer. 

I Studie 2 inträffade 121 insjuknande i stroke. Även i denna studie var risken att drabbas av stroke lägre för vegetarianer än för icke-vegetarianer. 

Analysen visade också att intag av vitamin B12 kan påverka sambandet mellan vegetarisk kost och risken för att drabbas av stroke (*P = 0,046).

Slutsats – Vegetarisk kost minskar risken för stroke

Det finns ett positivt samband mellan vegetarisk kost och en lägre risk för stroke (både propp och blödning).

* P = 0,05: Om P-värdet är lika med eller lägre än 0,05 anses skillnaden i en jämförelse vara statistiskt säkerställd från slumpen. Ju lägre p-värdet är, desto starkare stöd för att det är en skillnad.

Neurology

Länkad annons

Nyhetsbrev

Previous Story

Grönsaker förebygger mot koloncancer

Next Story

Diagnos och behandling av obstruktiv sömnapné

Latest from Kost

Ketodiet försämrar bakteriell mångfald i tarmen

En ketodiet kan på kort sikt bidra till viktminskning men det finns farhågor om negativa effekter på lång sikt på kardiovaskulär hälsa och att en ketodiet försämrar bakteriell mångfald i tarmen.…

Växtbaserad kost minskar återfall av prostatacancer

I denna studien fann man att en växtbaserad kost minskar återfall av prostatacancer. Män som till övervägande del konsumerade en växtbaserad kost drabbades hälften så ofta av återfall som män som inte följde denna kost.…