Nyhetsbrev

Flera populära dieter är inte hälsosamma för hjärtat

28 april 2023 Medscape, Circulation
1 maj 2023

En evidensbaserad analys av 10 populära dieter visar att vissa främjar hjärthälsa bättre än andra.

En ny vetenskapligt rapport från American Heart Association (AHA) konkluderar att Medelhavsdieten, Dietary Approach to Stop Hypertension (DASH – en diet som sänker blodtrycket), Pescatarian (fisk ingår) och vegetarisk kost bäst överensstämmer med riktlinjerna för hjärthälsosam mat som utfärdades av American Heart Association 2021, medan den populära Paleo-kost och ketogen (keto) dieter inte är hälsosamma för hjärtat.

”De goda nyheterna för allmänheten och för läkare är att det finns flera kostmönster som möjliggör betydande flexibilitet för att följa en hjärthälsosam kost – DASH, medelhavskost, vegetarisk kost”, skriver ordföranden Christopher Gardner, PhD, vid Stanford University, Kalifornien, USA.

”Men, några av de populära dieterna – särskilt paleo och keto – är så restriktiva till specifika livsmedelsgrupper att när man följer dessa så är de inte förenliga med de vetenskapliga bevisen för en hjärthälsosam kost.” säger Gardner.

Rapporten publicerades den 27 april i Circulation.

Ett hjälpmedel för läkare

”Antalet populära dieter har ökat de senaste åren, och mängden desinformation om dem på sociala medier har nått kritiska nivåer”, säger Gardner i ett pressmeddelande.

”Allmänheten – och till och med många hälso- och sjukvårdspersonal – kan med rätta vara förvirrad angående vilken kost som är hälsosam för hjärtat och inte, och de kan uppleva att de inte har tid eller har fått utbildning för att utvärdera de olika dieterna. Vi hoppas att denna rapport kan fungera som ett hjälpmedel för läkare och allmänheten att förstå vilka dieter som främjar en god hälsa för hjärtat”, säger han.

Gruppen bakom rapporten rankade på en skala från 1-100 hur väl 10 populära dieter eller ätmönster stämmer överens med AHA:s kostråd för en hjärthälsosam kost.

Rådet från gruppen är att konsumera variationer av olika frukter och grönsaker; att välja fullkorn istället för raffinerade spannmål; använda flytande växtoljor (ex olivolja) snarare än tropiska oljor (kokosolja, palmolja mm); äta hälsosamma proteinkällor från växter, skaldjur eller magert kött; minimera tillsatt socker och salt; begränsa alkohol; att välja minimalt processade (bearbetade) livsmedel istället för ultraprocessade livsmedel; och konsekvent följa denna rekommendation vid måltider.

De 10 dieterna/kostmönstren var; DASH, Medelhavskost, pescatarian (fisk), ovo-lakto-vegetarisk, vegan, låg fetthalt, mycket låg fetthalt, lågkolhydrat, paleo, och mycket lågkolhydrat/keto.

Dieterna delades in i fyra kategorier baserat på deras poäng vilka varierade från som lägst 31 till högsta (100).

Endast DASH-dieten fick ett maximala poängen (100). Denna kost betår av lågt innehåll av salt, tillsatt socker, tropisk olja, alkohol och processade livsmedel och högt innehåll av icke-stärkelsehaltiga grönsaker, frukt, fullkorn och baljväxter. Proteiner är mestadels växtbaserade, såsom baljväxter, bönor eller nötter, tillsammans med fisk eller skaldjur, magert kött (kyckling), och mejeriprodukter med låg fetthalt eller fettfri.

Medelhavsdieten uppnådde en något lägre poäng på 89 eftersom det till skillnad från DASH tillåter måttlig alkoholkonsumtion och inte begränsar mängden tillsatt salt.

De andra två dieterna i toppskiktet var pescatarian, med en poäng på 92, och vegetarisk, med en poäng på 86.

”Om de implementeras som avsett, överensstämmer dessa kostmönstren bäst med American Heart Associations riktlinjer och kan anpassas för att respektera kulturella sedvänjor, matpreferenser och budgetar för att göra det möjligt för människor att långsiktigt kunna äta på det här sättet,” sa Gardner i releasen.

Vegansk kost och dieter med låg fetthalt (var och en med en poäng på 78) hamnade i den andra kategorien.

Även om dessa dieter förspråkar frukt, grönsaker, fullkorn, baljväxter och nötter samtidigt som de begränsar alkohol och tillsatt socker, är den veganska dieten så restriktiv att den kan vara utmanande att följa på lång sikt eller när man äter ute på restaurang och kan öka risken för vitamin B12 brist, vilket kan leda till anemi, konstaterar gruppen.

Det finns också en oro för att dieter med låg fetthalt behandlar alla fetter lika, medan AHA-rekommendationen kräver att mättade fetter ersätts med hälsosammare fetter, påpekar de.

I den tredje kategorien hamnade dieter med mycket låg fetthalt (poäng 72) och lågkolhydratdieter (poäng 64), medan paleo- och mycket lågkolhydrat-/keto-diet hamnar i den fjärde kategorin, de med lägst poäng – 53 respektive 31.

Gardner säger att det är viktigt att notera att alla 10 dieterna ”delar fyra positiva egenskaper: mer grönsaker, mer fullvärdiga/färska livsmedel, mindre tillsatt socker, mindre raffinerade spannmål.”

”Inom kosten finns stora möjligheter till förbättring. Framsteg här skulle göra en stor skillnad för hjärt-hälsan,” avslutar han.

Medscape

Circulation

I Biblioteket finns alla studier samlade efter kategori.

Länkad annons

Nyhetsbrev

Previous Story

Störd tarmflora – en orsak till depression?

Next Story

ApoB kan vara bättre på att förutspå hjärtsjukdom än kolesterol

Latest from Kost

För mycket protein är dåligt för hjärtat

En studie från Nature Metabolism rapporterar att för mycket protein är dåligt för hjärtat. Om det totala dagliga kaloriintaget består av mer än 22% protein så kan det öka risken för åderförkalkning.…

Emulgeringsmedel och cancerrisk

Emulgeringsmedel är bland de mest använda tillsatserna i livsmedel. En stor studie visade på ett samband mellan konsumtion av vissa emulgeringsmedel och en ökad risk för vissa cancerformer, särskilt bröst- och prostatacancer.…

Fermenterad mat kan förbättra mental hälsa

Fermenterad mat kan förbättra mental hälsa genom mikrobiotans tarm-hjärn axel, enligt en reviewartikel. Förbindelsen mellan tarm och hjärna är kopplad till många hjärnfunktioner som minne, kognition, ångest, depression och allmän hälsa.…

Proteinintag kopplat till hälsosamt åldrande

Enligt en ny studie utvecklade kvinnor som åt mer växtbaserat protein i medelåldern, färre kroniska sjukdomar och var generellt friskare när de blev äldre. Bland annat såg man att dessa kvinnor hade lägre nivåer av LDL-kolesterol, blodtryck och insulinkänslighet.…