Nyhetsbrev

Grön medelhavsdiet bäst mot bukfetma

2 december 2022 Medical News Today, BMC Medicine
8 december 2022
  • En nyligen genomförd studie tittade på hälsoeffekterna av en ny version av Medelhavsdieten som kallas den gröna Medelhavsdieten.
  • Den gröna Medelhavsdieten är effektivare än den ursprungliga Medelhavsdieten för att minska mängden visceralt fett (bukfetma) runt inre organ.
  • Visceralt fett har kopplats till för tidig död och en mängd andra allvarliga medicinska problem.
  • En viktig del av den nya grönare dieten är införandet av valnötter, som är rika på polyfenoler.

En ny stor klinisk studie fann att en modifierad Medelhavsdiet – kallad den gröna Medelhavsdieten – är mer effektiv för att minska visceralt fett som lagras in runt tarmar och organ i bukhålan, än den vanliga Medelhavsdieten eller en allmänt hälsosam kost.

Alla tre dieterna resulterade i en minskning av visceralt fett, men den gröna Medelhavsdieten fördubblade fördelarna jämfört med den ”traditionella” Medelhavsdieten.

Studien genomfördes av forskargruppen bakom DIRECT-PLUS studien. Den leddes av Prof. Iris Shai från Ben-Gurion University of the Negev, Israel, och Dr. Hila Zelicha, University of California, Los Angeles, USA, med hjälp av kollegor från Italien, Tyskland och USA.

Studien publicerades i BMC Medicine.

Grön medelhavsdiet bäst mot bukfetma

Den gröna Medelhavsdieten skiljer sig från den ursprungliga Medelhavsdieten med sin tonvikt på polyfenoler.

Polyfenoler är växtföreningar som har kopplats till skydd mot typ 2-diabetes, vissa cancerformer och hjärtsjukdomar. De verkar också främja hjärnans hälsa samt matsmältningen.

Polyfenoler finns i mörk choklad, bär, rött vin och te, samt vissa nötter, såsom valnötter.

Med den gröna Medelhavsdieten, som syftas i denna studien, konsumerade en person 28 gram valnötter – cirka sju nötter – 3 till 4 koppar grönt te och 100 milligram av vattenväxten Wolffia globosa (Mankai) – även känd som ”andmat” (är en grupp växter bestående av bland andra vanlig andmat (Lemna minor), kupandmat (Lemna gibba), korsandmat (Lemna trisulca], röd andmat (L. turioniferqa] och japansk andmat (L. japonica) som finns vildväxande i Sverige) — i en smoothie eller shake varje dag. Dom är alla rika på polyfenoler.

I övrigt är kosten densamma som den ursprungliga Medelhavskosten, förutom att man även uteslöt rött kött och processat kött.

I den 18-månader långa, randomiserade och kontrollerade studien delade forskarna in de 294 deltagarna i tre grupper:

  • en grupp följde den ursprungliga Medelhavsdieten (MED).
  • en följde den gröna Medelhavsdieten (grön-MED).
  • en tredje grupp följde strikt hälsosamma kostråd.

Alla deltagare i grupperna erbjöds utbildning kring livsstilsförändringar och rekommendation om fysisk aktivitet, tillsammans med ett gratis medlemskap på ett gym.

Forskarna levererade valnötterna, teet och Mankai, tillsammans med recept på gröna smoothies till den gröna gruppen.

En lovande kostintervention

Dr Aaron Cypess, från National Institutes of Healths National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, som inte varit involverad i studien, berömde forskningen:

”Denna studie är väl genomförd, och den här typen av långsiktiga kostinterventioner är mycket svåra att genomföra. Studien har genererat många hypoteser som nu kan testas angående mekanismen genom vilken polyfenoler påverkar VAT-massan.” ”VAT” står för Visceral Adipose Tissue, vilket är en annan term för visceralt fett. ”Adipose” betyder kroppsfett.

I slutet av studien utvärderades minskning av visceralt fett genom magnetisk resonanstomografi (MRT). Alla tre grupperna tappade en liknande mängd av den totala kroppsvikten.

Deltagarna i den gröna Medelhavsdieten minskade sitt viscerala fett med över 14%. De som åt den vanliga Medelhavsdiet förlorade 6% och gruppen som åt en hälsosam diet 4,2%.

Visceralt fett

Medan ens totala vikt och utseende ofta är de mått som folk bedömer dieter efter, så är visceralt fett ett mycket allvarligare problem.

Dr. Zelicha säger att ”i termer av hälsoriskerna förknippade med ett överflöd av fett, så är visceral fettvävnad mycket farligare än ”bildäcket” runt midjan.”

”VAT,” sade Dr. Zelicha, ”har kopplats till flera hälsoproblem, såsom högt blodtryck, fetma, höga blodfetter och diabetes. Det ökar också risken för att dö, vilket gör det än mer viktigt att hålla under observation.”

Visceralt fett finns djupt inne i kroppen och ses runt tarmar och organ i bukhålan, till skillnad från det synliga ytskiktet av fett.

”De flesta interventioner som för närvarande är tillgängliga riktar sig inte specifikt mot djup fettvävnad,” påpekade Dr. Cypess, ”men fördelarna med att bli av med fettmassa, i allmänhet, är fortfarande värdefull.”

Eftersom det inte kan ses kan det vara svårt att avgöra om en person har visceralt fett. Medan Dr. Zelicha noterade att midjemått är en ganska bra indikator på förekomsten av visceralt fett, är MRT och datortomografi (CT) golden standards för att upptäcka det.

”Men CT och MRT är dyra och tidskrävande,” påtalar hon.

Det finns fortfarande ett behov, sa Dr Zelicha, av ett bättre, mer lättillgängligt och validerat verktyg för att bedöma visceralt fett.

Bli av med visceralt fett

Idag är den gröna Medelhavsdieten den regim som mest signifikant minskar visceralt fett, enligt den senaste forskningen.

Som Dr. Cypess noterade: ”De flesta dieter leder till en minskning av fettvävnaden runt organ. I denna studie ledde även hälsosamma kostråd till förlust av visceralt fett, bara inte lika mycket som den gröna Medelhavsdieten.”

Eftersom effektiva dieter vanligtvis ger åtminstone en viss sänkning av visceralt fett, hävdade Dr. Cypess att ”den bästa dieten och träningsplanen är den som en person kan hålla sig till i månader och år.”

Dr Zelicha säger att aeroba övningar som löpning eller cykling har ”visats vara en kraftfull strategi för minskning av visceral fettvävnad.”

I Prof. Shais tidigare forskning förstärkte sådan träning tillsammans med valnötskonsumtion effekten av Medelhavsdieten för att minska visceralt fett.

”Att äta mer växtbaserade fetter,” föreslog Dr. Zelicha, ”som olivolja, avokado, nötter och frön, och att undvika enkla kolhydrater och transfettsyror kan hjälpa till att minska visceralt fett.”

Medical News Today 

BMC Medicine

I Biblioteket finns alla studier samlade efter kategori.

Länkad annons

Nyhetsbrev

Previous Story

Växtbaserad kost minskar risk för koloncancer

Next Story

Ultraprocessad mat leder till kognitiv försämring

Latest from Kost

2 läsk per vecka kan skada hjärtat

2 läsk per vecka kan skada hjärtat. För dom som drack läsk dagligen var risken ännu högre. Intressant nog vägde träning INTE upp för läskens skadliga effekter.…

För mycket protein är dåligt för hjärtat

En studie från Nature Metabolism rapporterar att för mycket protein är dåligt för hjärtat. Om det totala dagliga kaloriintaget består av mer än 22% protein så kan det öka risken för åderförkalkning.…

Emulgeringsmedel och cancerrisk

Emulgeringsmedel är bland de mest använda tillsatserna i livsmedel. En stor studie visade på ett samband mellan konsumtion av vissa emulgeringsmedel och en ökad risk för vissa cancerformer, särskilt bröst- och prostatacancer.…

Fermenterad mat kan förbättra mental hälsa

Fermenterad mat kan förbättra mental hälsa genom mikrobiotans tarm-hjärn axel, enligt en reviewartikel. Förbindelsen mellan tarm och hjärna är kopplad till många hjärnfunktioner som minne, kognition, ångest, depression och allmän hälsa.…