Hur kan vi stoppa nästa pandemi? Detta är vad WHO:s expertgrupp rekommenderar

13 maj 2021 Reuters Health Information (Medscape)

GENÉVE (Reuters) – Ett nytt globalt system bör inrättas för att reagera snabbare på sjukdomsutbrott, vilket kan säkerställa att inget framtida virus orsakar en så förödande pandemi som COVID-19, uttalade en oberoende granskningspanel sammankallad av WHO.

Experterna fann avgörande brister i den globala reaktionen i början av 2020 – inklusive en fördröjning att utlysa en nödsituation, ett misslyckande med att införa reserestriktioner och en hel ”förlorad månad” när länder nonchalerade att reagera på varningarna – vilket lät viruset snabbt spridas till att bli en katastrofal pandemi.

För att ta itu med dessa problem bör WHO ges befogenhet att snabbt skicka utredare för att jaga nya sjukdomsutbrott och att utan dröjsmål kunna publicera sina fullständiga resultat.

”Det är avgörande att ha ett bemyndigat WHO,” säger bitr ordförande i panelen och Nya Zeelands förra premiärminister Helen Clark till journalister vid publiceringen av rapporten ”COVID-19: Make It the Last Pandemic”.

Nästa pandemi

Ellen Johnson Sirleaf, före detta president i Liberia, säger: ”Vi efterlyser ett nytt övervaknings- och varningssystem som bygger på öppenhet och gör det möjligt för WHO att publicera information omedelbart.”

Hälsoministrar kommer att debattera resultaten vid WHO: s årliga öppnande den 24 maj. Diplomater säger att EU driver reformarbete i FN som kommer att ta tid.

”Vi ser fram emot att samarbeta med våra medlemsländer för att diskutera rekommendationerna från denna panel och de andra kommittéerna för att bygga ett starkare WHO och en hälsosammare, säkrare och rättvisare framtid för oss alla”, sade WHO: s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreysus.

En förlorad månad

I början av pandemin, när experterna noterade att kinesiska läkare rapporterade flera fall av en ovanlig lunginflammation i december 2019. WHO fångade upp informationen från bland annat Taiwans Centers for Disease Control.

Men när WHO:s Emergency Committee träffades den 22 januari, avslutades mötet utan att deklarera ett akut internationellt hälsoläge. Den förklaringen kom inte förrän åtta dagar senare och kostade avgörande tid.

Kommittén, som verkar under WHO: s Internationella Hälsoförordning, avböjde dessutom att stödja internationella reserestriktioner, vilket skulle ha bromsat spridningen av viruset. Experterna hävdar att dessa riktlinjer måste ändras.

Regeringarna kunde emellertid inte förstå att denna akutvarning var WHO:s ”mest högljudda larm”, enligt experterna.

”Det är påtagligt uppenbart för WHO Panelen att februari 2020 var en förlorad månad då åtgärder kunde och borde ha vidtagits för att begränsa epidemin och förhindra pandemin.”

I stället för att förbereda sina sjukhus för COVID-19-patienter, engagerade sig många länder istället i något som kan kallas ”vinnaren tar allt” och slogs om skyddsutrustning och läkemedel, heter det.

Panelen lade inte specifikt skulden på Kina för sina handlingar under pandemins början, eller på WHO:s Generaldirektör Tedros, som anklagades av USA under dåvarande president Donald Trump för att vara alltför uppskattande mot Peking.

Lawrence Gostin från O’Neill Institute for national and global health law vid Georgetown Law i Washington, DC, kallade misslyckandet med att ”peka finger” som en svaghet i rapporten.

”Rapporten utmärker inte någon regering, myndighet eller aktör för deras handlingar eller bristande åtgärder för att försena responsen – vilket skadar WHO:s förmåga att anpassa sig för framtiden”, sade han.

”Dessutom, trots avsevärda förseningar i Kinas rapportering om ett nytt utbrott i Wuhan och dess hindrande av WHO när dom försökte spåra upp pandemins ursprung, försökte (panelen) inte att hålla regeringen ansvarig.”

Reuters Health Information (Medscape)