Nyhetsbrev

Immunsystemet är mest aktivt på morgonen

19 oktober 2021 Medcape
26 oktober 2021

Migrationen (förflyttning) av dendritiska celler till lymfsystemet oscillerar (pendlar) beroende på tid på dagen, vilket tyder på att vissa klockslag kan kopplas till högre immunsystemsaktivitet.

Värt att veta om immunsystemet:

Immunsystemets aktivitet stiger och sjunker under en dag, enligt ny forskning publicerad i Nature Immunology.

Migrationen (förflyttning) av dendritiska celler till lymfkörtlarna förändras under en period av 24 timmar som ett resultat av dygnsrytm.

Forskare från Genèves universitet och Ludwig-Maximilians universitet (München) identifierade flera molekyler, till exempel kemokiner (en typ av cytokiner, vilka har till uppgift att vid en infektion locka till sig och aktivera leukocyter – vita blodkroppar. Detta gör de genom att skapa en kemisk gradient som guidar leukocyterna mot inflammationshärden, en process kallad kemotaxis), som är involverade i denna migrationsprocess. Överföring av dessa molekyler regleras av ”klockorna” som styr dygnsrytmen.

Hos möss, som är nattaktiva, sågs toppar i migrationsprocessen under mössens vilofas på eftermiddagen, strax innan aktiviteten återupptogs.

Immunsystemet är mest aktivt på morgonen

Forskare utvärderade sedan mänskliga hudceller som tagits från patienter vid olika tidpunkter på dygnet och fann att migrationsprocessen nådde sin topp tidigt på morgonen.

Resultaten tyder på att tidpunkten på dygnet kan vara en faktor att ta hänsyn till i framtiden med anledning av när man ska administrera vaccin eller ge immunterapi.

Detta är en sammanfattning av artikeln ”The Human Immune System Is an Early Riser”, publicerad av universitetet i Genève den 18 oktober. Hela artikeln finns på unige.ch.

Länkad annons

Nyhetsbrev

Previous Story

Viktminskning är gynnsamt men vissa effekter av fetma kvarstår

Next Story

Sötningsmedel ökar aptiten hos kvinnor och personer med fetma

Latest from Övrigt

Demensrisken ökar oavsett alkoholmängd

Demensrisken ökar oavsett alkoholmängd, enligt en ny studie. Och det motsäger tidigare forskning som pekat på att lätt till måttligt drickande kan skydda mot demens.…

Åldrandet sker snabbare vid 44 och 60 år

Ny forskning tyder på att vårt åldrande inte bara är en långsam pågående process, utan åldrandet sker snabbare vid 44 och 60 år. Det kan förklara varför vi drabbas av hälsoproblem i större utsträckning i dessa åldrar.…

Tarmmikrobiotan kopplad matberoende

Forskare har identifierat specifik tarmmikrobiota associerad med sårbarhet för att bli matberoende, och tarmmikrobiota som kan skydda mot detta beroende. Tarmmikrobiotan kopplad matberoende…

Bättre hjärthälsa med Selen och Q10 

Bättre hjärthälsa med Selen och Q10 och även positiva effekter på sköldkörtelhormoner och livskvalitet hos personer med otillräcklig sköldkörtelfunktion på grund av selenbrist.…

Mikrobiotan kan påverka ålder och hjärthälsa

Forskare har identifierat att mikrobiotan kan påverka ålder och hjärthälsa. Man utvecklade en mikrobiell ”signatur” och visade hur ålder och ämnesomsättning kan identifieras i mikrobiomet (tarmfloran).…