Nyhetsbrev

Medelhavskost minskar risken för impotens

7 september 2021 Medscape
27 september 2021

I en observationsstudie av 250 medelålders män med högt blodtryck och erektil dysfunktion (impotens) hade de som åt en Medelhavskost betydligt högre testosteronnivåer, bättre träningskapacitet och bättre erektil prestation än de som inte åt Medelhavskost.

Dessutom, en mer strikt Medelhavskost – med betoning på att äta frukt, grönsaker, fullkorn och olivolja, och mindre intag av mejeriprodukter och begränsning av rött kött – var förknippat med bättre blodflöde i koronarkärlen och mindre stela artärer, detta efter justering för ålder, BMI, Typ 2-diabetes, behandling med statiner och rökning.

Athanasios Angelis, läkare, First Cardiology Clinic, Hippokration Hospital, School of Medicine, University of Athens, Grekland, presenterade studien vid European Society of Cardiology (ESC) Congress 2021.

”Även om vi inte undersökte mekanismer”, sa Angelis i ett pressmeddelande från ESC, ”verkar det troligt att detta kostmönster kan förbättra konditionen och erektil prestation genom att förbättra blodkärlens funktion och begränsa minskningen av testosteron som inträffar i medelåldern.”

”Resultaten tyder på att Medelhavskosten kan spela en roll för att upprätthålla flera parametrar för kärlhälsa och livskvalitet hos medelålders män med högt blodtryck och erektil dysfunktion”, avslutade han.

”En Medelhavskost kan påverka erektil dysfunktion genom att förbättra endotelfunktionen (blodkärlens väggar)”, sa Angelis till Medscape kardiologi. ”Vi rekommenderar Medelhavskost som ett förstahandsalternativ i behandlingen av högt blodtryck och erektil dysfunktion. Vi rekommenderar alla våra patienter att vara försiktiga när det gäller intag av salt och rekommenderar regelbunden träning.”

”Beroende på svårighetsgrad av erektil dysfunktion, kan vi rekommendera enbart livsstilsförändringar (t.ex. sluta röka), åtminstone inledningsvis eller att kombinera med medicinering”, bestående av läkemedel som Viagra.

Ett förstahandsdiet för män med impotens, lågt testosteron och hög risk för kardiovaskulär sjukdom?

Denna forskning ”bidrar till de växande bevisen för att en Medelhavskost skyddar mot erektil dysfunktion”, säger Joseph Whittaker, klinisk näringsexpert från University of Worcester, Storbritannien, och medförfattare till en relaterad meta-analys om kostfett och testosteron.

Denna kost ”förbättrar också kardiovaskulär hälsa, så det kan bli ett förstahandsval vid behandling av de tre tillstånden lågt testosteron, erektil dysfunktion, ökad risk för kardiovaskulär sjukdom, vilka ofta samexisterar”, säger han till Medscape.

”Men det mesta av forskningen hittills är i form av observationsstudier”, varnade han, vilka ofta har en ”hälsosam bias (partiskhet)”, det vill säga att de män som äter en Medelhavskost är förmodligen hälsomedvetna, inklusive andra hälsosamma vanor som träning, god sömn, låg stress, etc. ”Är det kosten, de hälsosamma vanorna eller båda som ligger bakom de positiva effekterna?”

Randomiserade studier behövs för att återskapa de positiva resultaten av observationsstudier som den här, tillade Whittaker. Under tiden kommer ”en Medelhavskost förmodligen att förbättra din hälsa ändå”, noterade han, ”så att undersöka om kosten hjälper mot impotens (innan man börjar med läkemedel) är ett förnuftigt alternativ.”

Tidigare forskning har visat att kostfett och olivolja kan öka testosteronnivåerna, noterade Whittaker, och nötter har också visat sig förbättra erektil prestation.

”Så en ökning av hälsosamma fetter – enkel- och fleromättade fettsyror – i Medelhavskosten är förmodligen ansvariga för dessa fördelar,” spekulerade han.

Medelålders män med högt blodtryck och impotens

Män med högt blodtryck har dubbelt så stor risk att drabbas erektil dysfunktion som de med normalt blodtryck.

Erektil dysfunktion anses orsakas av en störning i de små artärerna, som förlorar sin förmåga att vidgas och därmed öka blodflödet. Minskande testosteronnivåer i medelåldern bidrar också till en försvagade erektil prestation.

Fysisk kondition är kopplad till längre liv hos män med högt blodtryck, och Medelhavskosten är associerad med lägre blodtryck och färre hjärtinfarkter och stroke hos personer med hög kardiovaskulär risk.

Därför ville Angelis med kollegor se om en bättre följsamhet till medelhavskost var kopplad till bättre träningskapacitet, högre testosteronnivåer, bättre blodflöde i koronarkärlen och erektil prestation hos medelålders män med högt blodtryck.

Medelåldern på deltagarna var 56 år. De fick utföra ett test på löpband för att bestämma deras träningskapacitet och lämna ett blodprov för att bestämma testosteronnivåer.

De fick besvara två frågeformulär: ett formulär om kost för att fastställa hur följsamma de var till Medelhavskost (poäng mellan 0-55, där högre poäng indikerar högre följsamhet till Medelhavskost) och ett formulär för att inventera sexuell hälsa för män (SHIM) (poäng mellan 0- 25, där högre poäng indikerar bättre erektil prestation).

Forskare använde ultraljud av hjärtat för att bestämma deltagarnas blodflöde i koronarkärlen, ett mått på det kardiovaskulära systemets förmåga att öka blodflödet vid behov. De bestämde även deltagarnas artärstyvhet.

Männen med en högre poäng av Medelhavskost (>29 poäng) hade bättre erektil prestation (SHIM-poäng >14), liksom att de hade högre testosteronnivåer, högre blodflöde i koronarkärlen och mindre artärstyvhet än männen med lägre poäng.

De mer vältränade männen med högre träningskapacitet var mer benägna att följa en Medelhavskost (poäng >25), och de hade också bättre erektil prestation (SHIM-poäng >12), hade högre testosteronnivåer, högre blodflöde i koronarkärlen och mindre artärstyvhet än männen med lägre poäng.

Medscape

Länkad annons

Nyhetsbrev

Previous Story

Steg per dag och dödlighet bland medelålders vuxna

Next Story

Utvärdering av kosten och risker för att dö

Latest from Kost

Äta fort och sent på kvällen kan påverka hälsan

Du är vad du äter, lyder ordspråket. Men en växande mängd bevis pekar på att det inte bara är vad och hur mycket du äter som påverkar din hälsa, utan när och hur snabbt du äter spelar också roll. Äta…

2 läsk per vecka kan skada hjärtat

2 läsk per vecka kan skada hjärtat. För dom som drack läsk dagligen var risken ännu högre. Intressant nog vägde träning INTE upp för läskens skadliga effekter.…

För mycket protein är dåligt för hjärtat

En studie från Nature Metabolism rapporterar att för mycket protein är dåligt för hjärtat. Om det totala dagliga kaloriintaget består av mer än 22% protein så kan det öka risken för åderförkalkning.…

Emulgeringsmedel och cancerrisk

Emulgeringsmedel är bland de mest använda tillsatserna i livsmedel. En stor studie visade på ett samband mellan konsumtion av vissa emulgeringsmedel och en ökad risk för vissa cancerformer, särskilt bröst- och prostatacancer.…