Nyhetsbrev

Växtbaserad kost och fisk stimulerar anti-inflammatoriska egenskaper i tarmfloran

2 april 2021 Gut
6 april 2021

Abstrakt

Syfte

Bakteriefloran påverkar direkt balansen mellan pro-inflammatoriska och anti-inflammatoriska reaktioner i tarmen. När bakterierna frodas av kosten uppstår frågeställningen om det kan ge näring åt ett anti-inflammatoriskt ekosystem i tarmen. Studien försöker klargöra interaktioner mellan diet, tarmfloran och dess funktionella förmåga att aktivera inflammation i tarmen.

Design

Studien undersökte sambandet mellan 173 kostfaktorer och bakteriefloran hos 1.425 personer från fyra kohorter (grupper): Crohns sjukdom, Ulcerös Colit, IBS och den allmänna populationen. Metagenom-sekvensering utfördes för att bestämma tarmens mikrobiella sammansättning och funktion. Kostintag bedömdes genom frågeformulär. Man försökte identifiera kostmönster och kluster av tarmbakterier. Koppling mellan diet och bakteriella egenskaper undersöktes per kohort (grupp), följt av en meta-analys och uppskattning av heterogenitet (bakteriell mångfald).

Resultat

Man identifierade 38 kopplingar mellan kostmönster och bakteriekluster. Dessutom var 61 livsmedel och näringsämnen associerade med 61 bakteriearter och 249 metaboliska processer i meta-analysen bland de 4 kohorterna (friska individer, patienter med IBS, Crohns sjukdom och Ulcerös Colit).
Processade och animaliska livsmedel var konsekvent förknippade med högre förekomst av Firmicutes, Ruminococcus-arter av Blautia-släktet (bakteriearter) och syntesprocesser av endotoxin (gift producerat av bakterier). Motsatsen hittades för växtbaserad mat och fisk, som var positivt associerad med kortkedjig fettsyraproducerande kommensaler (den goda bakteriefloran) och processer för metabolism av näringsämnen.

Slutsats – anti-inflammatoriska egenskaper i tarmfloran

I studien identifierades kostmönster som konsekvent korrelerar med grupper av bakterier med delade funktionella roller till både hälsa och sjukdom. Dessutom var specifika livsmedel och näringsämnen associerade med bakteriearter som är kända för att skydda tarmslemhinnan och för antiinflammatorisk effekt (antiinflammatorisk kost). 
Studien föreslår mikrobiella mekanismer genom vilka kosten påverkar inflammatoriska reaktioner i tarmen som en grund för framtida studier.

Gut

Länkad annons

Nyhetsbrev

Previous Story

Kaffe ökar fettförbränningen

Next Story

Även ”hälsosam” ultraprocessad mat kopplas till hjärtsjukdom

Latest from Kost

Växtbaserad kost minskar återfall av prostatacancer

I denna studien fann man att en växtbaserad kost minskar återfall av prostatacancer. Män som till övervägande del konsumerade en växtbaserad kost drabbades hälften så ofta av återfall som män som inte följde denna kost.…

Xylitol kopplas till hjärtinfarkt, stroke

Xylitol kopplas till hjärtinfarkt, stroke enligt en ny studie publicerad i European Heart Journal. Man följde personer under 3 år och de med högst nivåer av xylitol i blodet hade störst risk för att drabbas.…

Äta fort och sent på kvällen kan påverka hälsan

Du är vad du äter, lyder ordspråket. Men en växande mängd bevis pekar på att det inte bara är vad och hur mycket du äter som påverkar din hälsa, utan när och hur snabbt du äter spelar också roll. Äta…

2 läsk per vecka kan skada hjärtat

2 läsk per vecka kan skada hjärtat. För dom som drack läsk dagligen var risken ännu högre. Intressant nog vägde träning INTE upp för läskens skadliga effekter.…