Nyhetsbrev

Veganer hade bättre syreupptagning och uthållighet än allätare

24 april 2020 European Journal of Clinical Nutrition
5 november 2020

Abstrakt

Bakgrund

Bland befolkningen finns det en uppfattning om att en vegansk kost kan vara förknippad med en lägre träningsprestation på grund av bristen på vissa näringsämnen hos veganer. Syftet med den här studien var därför att undersöka uthållighet och skillnader i muskelstyrka mellan veganer och allätare.

Metod

I studien undersöktes 56 unga, friska, fysiskt aktiva kvinnor (ålder: 25,6 ± 4,1 år; kroppsmassindex (BMI): 22 ± 1,9 kg/m2). Deltagarna klassificerades som veganer (n = 28) eller allätare (n = 28) baserat på deras matvanor. Alla deltagare följde antingen en vegansk eller en allätande diet i minst 2 år. Man mätte kroppssammansättning, maximal syreupptagning (VO2 max), ett uthållighetstest (konditionstest), muskelstyrka (ben- och bröstpress) och kostfaktorer.

Resultat

Båda grupperna var jämförbara gällande fysiska aktivitetsnivåer, kroppsmassindex (BMI), procent kroppsfett, kroppskonstitution och muskelstyrka. Veganer hade dock en signifikant högre syreupptagning (VO2 max) (44,5 ml jmf 41,6 ml/kg/min; p = 0,03) och uthållighet i konditionstest (tid till utmattning) (12,2 min jmf 8,8 min; p = 0,007) jämfört med allätare.

Slutsats – Veganer hade bättre syreupptagning

Resultaten tyder på att en vegansk kost inte påverkar uthållighet och muskelstyrka negativt hos unga friska kvinnor. Faktum är att resultaten i studien istället visade på att submaximal uthållighet (syreupptagning och kondition) kan vara bättre hos veganer jämfört med hos allätare.

European Journal of Clinical Nutrition

Länkad annons

Nyhetsbrev

Previous Story

Amning skyddar barn mot allvarliga infektioner

Next Story

Risker med en oregelbunden menstruationscykel

Latest from Kost

För mycket protein är dåligt för hjärtat

En studie från Nature Metabolism rapporterar att för mycket protein är dåligt för hjärtat. Om det totala dagliga kaloriintaget består av mer än 22% protein så kan det öka risken för åderförkalkning.…

Emulgeringsmedel och cancerrisk

Emulgeringsmedel är bland de mest använda tillsatserna i livsmedel. En stor studie visade på ett samband mellan konsumtion av vissa emulgeringsmedel och en ökad risk för vissa cancerformer, särskilt bröst- och prostatacancer.…

Fermenterad mat kan förbättra mental hälsa

Fermenterad mat kan förbättra mental hälsa genom mikrobiotans tarm-hjärn axel, enligt en reviewartikel. Förbindelsen mellan tarm och hjärna är kopplad till många hjärnfunktioner som minne, kognition, ångest, depression och allmän hälsa.…

Proteinintag kopplat till hälsosamt åldrande

Enligt en ny studie utvecklade kvinnor som åt mer växtbaserat protein i medelåldern, färre kroniska sjukdomar och var generellt friskare när de blev äldre. Bland annat såg man att dessa kvinnor hade lägre nivåer av LDL-kolesterol, blodtryck och insulinkänslighet.…