Nyhetsbrev

Hur påverkar den västerländska kosten hälsan?

27 oktober 2023 Medical News Today
15 december 2023

Det västerländska kosten inkluderar ett högt intag av mättade fetter, raffinerade kolhydrater och ett lågt intag av växtbaserade livsmedel. Studier kopplar den västerländska kosten till flera kroniska sjukdomar.

Den västerländska dieten utgör kosten för många människor i USA. I Europa ligger Sverige och Storbritannien i topp med att 44% av energiintaget utgörs av ultraprocessade produkter.

Att äta en kost rik på frukt och grönsaker har många hälsofördelar, som att det minskar risken för många kroniska tillstånd och det hjälper till att hålla vikten. Men bara cirka 1 av 10 vuxna i USA uppfyller det rekommenderade frukt- och grönsaksintaget.

En studie från 2019 kom fram till att kostfaktorer ligger bakom sjukvårdskostnader på över 50 miljarder dollar årligen, kopplade till hjärtsjukdomar, typ 2-diabetes och stroke.

Den här artikeln undersöker den västerländska dieten och de relaterade riskerna och bristerna som den kan orsaka. Den diskuterar också hälsotillstånd associerade med dieten och de socioekonomiska faktorer som påverkar kostmönster.

Vad är den västerländska dieten?

Det är en diet som innehåller mycket processade livsmedel, mättade fetter och kolhydrater.

Enligt Centers for Disease Control and Prevention (CDC) äter de flesta personer i USA (men också i Sverige) en ohälsosam kost och konsumerar för mycket mättat fett, socker och natrium.

Innehåll

När man konsumerar den västerländska dieten får man ett högt intag av:

  • natrium
  • rött kött
  • transfetter
  • mättade fetter
  • processat kött
  • raffinerad spannmål
  • mejeriprodukter med hög fetthalt
  • sockersötade drycker
  • ultraprocessade livsmedel
  • alkohol

Potentiella brister

En balanserad kost säkerställer att människor får i sig alla nödvändiga näringsämnen som krävs för att upprätthålla en god hälsa.

Den västerländska dieten innehåller låga nivåer av flera vitala mikronäringsämnen, vilket kan leda till nedsatt immunförsvar och negativ påverkan på hälsan.

Nedan visas antalet i procent av den amerikanska befolkningen som har brist på respektve vitamin och mineral:

  • Vitamin A: 45%
  • Vitamin C: 46%
  • Vitamin D: 95%
  • Vitamin E: 84%
  • Zink: 15 %

Hälsofaktorer vid en västerländsk diet

Att äta dieten under en lång tid kan bidra till utvecklingen av följande tillstånd:

Övervikt och fetma

Enligt CDC har cirka 42% av vuxna och 20% av barn och ungdomar i USA fetma (BMI ≥30). Fetma uppstår när energiintaget från mat är betydligt högre än energiförbrukningen vid fysisk aktivitet, vilket leder till viktuppgång.

Många faktorer – såsom genetik, aktivitetsnivåer och socioekonomisk status – bidrar till fetma. En annan viktig faktor inkluderar de typer och mängder av mat och dryck man konsumerar.

Den västerländska dieten innehåller stora mängder ultraprocessade produkter, och som tidigare nämnts med ett högt innehåll av kalorier, socker, salt och fett och innehåller minimalt med hela, naturliga livsmedel. Exempel på ultraprocessade produkter inkluderar:

  • vitt bröd
  • sötade frukostflingor
  • salta snacks som chips
  • godis
  • kakor (industriproducerade)
  • glass
  • pizza med feta processade köttpålägg som kebabkött
  • korv och bacon

Forskning tyder på att konsumtion av stora mängder ultraprocessade produkter kan spela en betydande roll för utvecklingen av fetma.

En studie från 2019 visade att en diet med höga volymer ultraprocessade produkter ökar energiintaget och resulterar i viktökning. Data från studier tyder på att eliminering av dessa livsmedel från kosten minskar energiintaget och hungern, vilket leder till viktminskning. 

Hjärtsjukdom och stroke

Hjärtsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i USA.

2021 stod stroke för 1 av 6 dödsfall i kardiovaskulär sjukdom.

Vissa kostrelaterade faktorer kan öka risken för hjärtsjukdomar och stroke:

  • en kost rik på kolesterol, mättade fetter och transfetter
  • ett högt intag av tillsatt socker
  • för mycket natrium
  • för mycket alkohol

En ohälsosam diet ökar också risken för andra sjukdomar som:

  • högt blodtryck
  • högt kolesterol
  • fetma

Detta i sin tur ökar risken för kardiovaskulär sjukdom och stroke.

Forskning visar att den västerländska dieten är en betydande riskfaktor för hjärtsjukdomar och stroke.

En annan analys från 2021 undersökte sambandet mellan stekt mat i den västerländska kosten och hjärtsjukdomar. Jämfört med de lägsta konsumtionsnivåerna var höga nivåer av stekt mat associerade med:

  • 28% högre risk för kardiovaskulära incidenter som hjärtinfarkt eller stroke
  • 22% ökad risk för hjärtsjukdom
  • 37% ökad risk för hjärtsvikt

Typ 2-Diabetes

1 av 10 personer i USA har diabetes, varav 90–95 % har typ 2-diabetes.

Övervikt och fetma ökar risken för att utveckla typ 2-diabetes. Man har även sett en högre förekomst kopplat till ett otillräckligt intag av fullkorn och hög konsumtion av raffinerat ris, raffinerat vete och processat kött. Västerländsk kost med högt innehåll av fruktos och fett kan skada de insulinproducerande betaceller i bukspottkörteln, vilket ökar risken för typ 2-diabetes.

Cancer

Den västerländska kosten ökar även risken för vissa typer av cancer.

Studier visar att den västerländska dieten med högt innehåll av rött kött, fett och tillsatta sockerarter leder till ökat kroppsfett och fetma.

Det ett samband mellan övervikt och fetma och en högre risk för 13 cancertyper:

  • matstrupscancer
  • bröstcancer hos postmenopausala kvinnor
  • kolorektal cancer
  • livmoder cancer
  • gallblåsecancer
  • ventrikelcancer
  • njurcancer
  • levercancer
  • äggstockscancer
  • pankreascancer
  • sköldkörtelcancer
  • meningiom
  • multipelt myelom

Om man håller vikten genom att följa en hälsosam kostplan och regelbundet motionera kan man minska risken för fetmarelaterade cancerformer.

Sammanfattning – västerländska kosten

Den västerländska kosten är kostmönstret för många människor. Den innehåller mycket mättade fetter och raffinerade kolhydrater. Dessutom innehåller den lite frukt, grönsaker och andra växtbaserade produkter.

Den västerländska kosten har otillräckliga nivåer av mikronäringsämnen, vilket kan leda till brist på zink och vitamin A, C, D och E. Forskning kopplar också den västerländska kosten till fetma, hjärtsjukdomar, stroke och cancer.

Det finns även kopplingar mellan socioekonomiska faktorer och en dålig kost, bland annat till låg inkomst och låg utbildningsnivå.

Medical News Today 

I Biblioteket finns alla studier samlade efter kategori.

Länkad annons

Nyhetsbrev

Previous Story

Att byta till en hälsosammare kost kopplat till ett friskare och längre liv (longevity)

Next Story

Hur mycket bör du motionera för ett långt, friskt liv?

Latest from Kost

För mycket protein är dåligt för hjärtat

En studie från Nature Metabolism rapporterar att för mycket protein är dåligt för hjärtat. Om det totala dagliga kaloriintaget består av mer än 22% protein så kan det öka risken för åderförkalkning.…

Emulgeringsmedel och cancerrisk

Emulgeringsmedel är bland de mest använda tillsatserna i livsmedel. En stor studie visade på ett samband mellan konsumtion av vissa emulgeringsmedel och en ökad risk för vissa cancerformer, särskilt bröst- och prostatacancer.…

Fermenterad mat kan förbättra mental hälsa

Fermenterad mat kan förbättra mental hälsa genom mikrobiotans tarm-hjärn axel, enligt en reviewartikel. Förbindelsen mellan tarm och hjärna är kopplad till många hjärnfunktioner som minne, kognition, ångest, depression och allmän hälsa.…

Proteinintag kopplat till hälsosamt åldrande

Enligt en ny studie utvecklade kvinnor som åt mer växtbaserat protein i medelåldern, färre kroniska sjukdomar och var generellt friskare när de blev äldre. Bland annat såg man att dessa kvinnor hade lägre nivåer av LDL-kolesterol, blodtryck och insulinkänslighet.…